Viikon turkulainen Salmelat

 

Salmelat myrskyn silmässä

Heikki Salmela joutui äskettäin myrskyn silmään. Muutamat Hesburgerin työntekijät avautuivat julkisuudessa kertoen pakkotahtisesta työstä ja elämää vaikeuttavista työvuorojen muutteluista. Seurasi ankara loan heittely sosiaalisessa mediassa. Mahdottomin yilyönti keskustelussa oli se, kun joku intoutui kommentoimaan: ”Jos Salmelat olisivat päivänkään tehneet näitä hommia, niin eivät sanoisi mitään”. Se sai jo etäisemmänkin tuttavan soittamaan Heikille ja puuskahtamaan, että joku raja pitäisi olla epäreiluudellakin. Vähänkään Salmeloiden työtaustaa tunteva kun tietää, että pariskunnan ahkeruus hipoi työhulluuden rajoja silloin, kun pariskunta raivasi tietään nakkikioskin huuruista kohti hampurilaisimperiumin johtoa ja hotelli Marinan kattokerroksen eläkekotia. Hommia painettiin jopa oma terveys vaarantaen.

Vuonna 1965 turkulaisen keltsukkakuskin poika Heikki Salmela oli juuri valmistunut ravintolakoulusta ja saanut kesäpestin Suomenlinnan kesäravintola Walhallasta. Samaan ravintolaan tuli kylmäköksi Kirsti Sivula, kaunis nuori neito, joka ajatteli ensin vähän hassuttaa työkaveriaan ja jättää sitten lehdelle soittelemaan. Toisin kävi, syksyn tullen hankittiin kihlat ja alettiin suunnitella yhteistä tulevaisuutta. Se kulki monen keittiön kautta Paimion motellista Naantalin linja-autoasemalle, Puutorin grillille ja lopulta Hesburger-ketjun syntyyn, sen ensimmäinen ravintola perustettiin vuonna 1980 Kristiinankadulle.
Kasvun vuosina ei tunteja laskettu eikä vapaita juuri pidetty. Äskeisessä kohussa Salmeloita järkytti eniten se, että kielteinen palaute tuli työntekijöiltä. He kun ovat aidosti uskoneet siihen, että ketjussa kaikki ovat samaa perhettä. Heikki otti hatun kauniisti käteen ja pyysi kaltoin kohdelluilta anteeksi yhtiön puolesta. Parannuksia työoloihin luvattiin. Se ei tietysti muuta sitä tosiasiaa, että jatkossakin työ ravintola-alalla on kiireistä, ajoittain raskasta ja aika pienipalkkaista.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa