Viikon turkulainen Aulikki Mäkinen

 

53. kerta toden sanoi
Turun tuomiorovastin tehtävä on piispan viran ohella Suomen vanhin virka. Ensimmäinen Turun tuomiorovasti valittiin virkaansa vuonna 1340. Hommaa ehti 681 vuoden aikana hoitaa 52 henkilöä ennen kuin työhön ymmärrettiin valita ensimmäinen nainen, teologian tohtori ja pappi Aulikki Mäkinen. Muista maan yhdeksästä tuomiorovastista neljä sentään on jo naispuolisia. Tarvasjoelta lähtöisin oleva, Saksan ja Kuopion kautta takaisin Turun seudulle koukannut  Mäkinen  sanoi ollessaan haastattelussa seurakuntaneuvoston edessä, että ”jos valitsette minut, valitsette muutoksen”.  Muutosta on luvassa ainakin tuomiokirkon sisäiseen ilmeeseen. Kansallispyhäkkö menee remonttiin kolmen vuoden kuluttua, silloin nähdään muun muassa se ihme, että kaukana kirkon itäseinällä häämöttävän alttarin lisäksi rakennetaan lähemmäs seurakuntalaisia uusi alttarikokonaisuus, joka on käytössä useimmissa tilaisuuksissa. Ja voipa olla, että kirkkoon tulee skriinitkin, niin että myös pylväikköjen takana istuvat näkevät, mitä estradilla tapahtuu. Sitäkin kovin selvitetään, voisiko yleisöllä olla tulevaisuudessa pääsy tuomiokirkon torniin. Pääsymaksuista voisi kilistä varoja kirkon korjaukseen.
 Tuomiorovasti ei ole mikään tuomitsija. Nimi tuomio tulee sanasta domus Dei, Jumalan  talo. Tuomiorovasti on jokaisen sellaisen hiippakunnan pääkirkon  rovasti, jolla on tuomiokapituli. Ei kapitulikaan nykyään mitään tuomitse, mutta hoitaapahan monia hallinnollisia tehtäviä.
Aulikki Mäkinen edustaa muutoshalua, mutta myös sovittelevuutta. Hän teki muutama vuosi sitten yhdessä 14 muun kirkolliskokousedustajan kanssa aloitteen, jonka mukaan  kirkollisen avioliittoon vihkimisen tulisi olla mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pareille. Yksittäistä pappia ei aloitteen mukaan kuitenkaan velvoitettaisi vihkimään, mikäli tehtävä olisi  vastoin papin omaa avioliittokäsitystä ja omaatuntoa. Tämän ja muiden samaa asiaa koskevien aloitteiden pallottelu jatkunee seuraavaksi piispainkokouksessa.
Kuva: Timo Jakonen/Turun seurakunnat

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa