Viikon turkulainen Aiju von Schönemann

 

Helmikuun 8. päivänä kuollut Arja von Schönemann oli niitä ihmisiä, jotka Turussa tunnetaan pelkällä etunimellä. Ei tosin Arjana vaan Aijuna, jonka nimen tämä unohtumaton persoona otti käyttöön jo 12 -vuotiaana.
Aiju oli näkyvä ja monipuolinen kulttuurihenkilö  jo ennen kuin hänestä tuli tuomiokirkon pääopas. Tuhannet ja taas tuhannet ryhmät kansallispyhättöömme tutustuttaneena äitihahmona hän kuitenkin saavutti sen ihaillun ja kiitetyn aseman, josta Aiju muistetaan vielä vuosikymmeniä eteenpäinkin. Aijulla oli kerrottavana tarina jokaisesta alttarista, ikkunakuviosta ja lattialaatasta ja hän osasi tarinoida niin sytyttävästi, että historia heräsi oikeasti eloon.

Aijun poismenon hetkellä on helppo muistella hänen mutkatonta ja lähes humoristista suhtautumistaan kuolemaan. Aiju pyysi ja sai eläkkeelle lähtiessään työkavereilta lahjaksi ruumisarkun. Se oli lievästi pintaviallinen ja siksi edullinen. Arkku toimi huonekaluna Aijun Linnankadun asunnossa melkein kaksi vuosikymmentä, sen päällä kiipeilivät lapsenlapsetkin luontevasti. Aiju ei kumarrellut kuvia eikä noudatellut valtavirtaa. Kun tapasin hänet viimeisen kerran kirjallisuustapahtuma Booktorin terassilla kolmisen vuotta sitten, taisin taas motkottaa siitä, että liki kahdeksankymppinen punapää yhä kärhesi tupakkaa. Aiju nauraa rekotti: -Minä olen päättänyt olla maailman viimeinen tupakoiva nisäkäs. Ihan siihen Aiju ei yltänyt mutta monessa muussa mielessä hän kyllä oli lajinsa viimeinen.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa