Vuodenvaihteeseen kuuluvat rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria ja kissoja.

 

 

Kennelliitto opastaa

Vuosi 2023 lähestyy loppuaan ja sunnuntaina monet juhlivat uuttavuotta perinteiseen tapaan rakettien kera. Rakettien räiske ja välkkyvät valot saattavat kuitenkin kauhistuttaa koiraa. Koiran kanssa ulkoillessa onkin tärkeää keskittyä täysin koiraan. Kotona on hyvä elää mahdollisimman normaalisti ja tarjota koiralle turvallinen tila oleskeluun.

Vuodenvaihteeseen kuuluvat rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria. Kun koira pelästyy, se saattaa päästä karkaamaan. Mahdollisen karkaamisen estämiseksi lenkeillä voikin mahdollisuuksien mukaan käyttää sekä kaulapantaa että valjaita. Kaulapantaan voi myös kiinnittää laatan, josta löytyy omistajan yhteystiedot. Kotona on hyvä tarkkailla koiraa ja pitää huoli, ettei se pääse pelästyessään karkaamaan esimerkiksi raollaan olevasta ovesta.

Jos koirasi pääsee karkaamaan, ole yhteydessä karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa Etsijäkoiraliitto (puh. 040 724 8614), Suomen etsijäkoirat ry (puh. 040 968 5985) sekä Vainu – Eläinetsijäkoirat (puh. 041 805 9423). Tutustu omalla alueellasi toimivaan järjestöön ja sen toimintatapoihin etukäteen. Jos koirasi pääsee karkaamaan, jaa katoamisilmoitus mahdollisimman laajasti. Etenkin sosiaalisessa mediassa tiedon voi saada leviämään nopeasti. Kennelliiton jäsen voi myös tehdä koirastaan katoamisilmoituksen Omakoira-mobiilisovelluksessa.

Jos koirasi pelko on voimakasta, kannattaa sinun keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa, miten parhaiten voit auttaa koiraasi. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä koirallesi rauhoittavaa, ahdistuksen ja pelkoreaktion lieventämiseen tarkoitettua lääkettä. Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitusta, vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän raketteja ja niiden pauketta.

Kotona ollessa on tärkeää viettää mahdollisimman normaalia elämää. Koiralle on hyvä varata tuttu turvallinen tila, jossa se voi olla rauhassa. Kotoinen taustahäly, kuten televisio tai musiikki, voi myös auttaa tilanteessa. Ikkunoiden eteen voi vetää verhot, jotta sisälle näkyy mahdollisimman vähän välkkyviä valoja. Huolehdi, että koira pääsee halutessaan piiloutumaan omaan turvalliseen tilaansa. Koiralle voi myös antaa jonkin herkun, esimerkiksi luun jyrsittäväksi, mutta älä ihmettele, jos tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.

Kennelliitto

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa