Viikon Turkulainen Yrjö Norta

Kuvateksti:
Sano se suomeksi -elokuvan tuhtisti maskeerattua tekijäjoukkoa vuonna 1932. Takana keskellä Yrjö Norta kameransa takana. Näyttelijöistä tunnistetaan vasemmalla istuva Edvin Laine, josta Nortan tavoin tuli myöhemmin ohjaajasuuruus. 

 

Norta toi äänen eläviin kuviin

Turku on kohtalaisen vilkas elokuvakaupunki.  Viikon turkulaiseksi valikoitui tällä kertaa alan varsinainen pioneeri, mies, joka toi äänen filmiin.

Yrjö Norta perusti 100 vuotta sitten kahden toverinsa kanssa Turkuun Lahyn -filmin. joka teki kaksi pitkää elokuvaa. Niistä toinen, vuonna 1931 ilmestynyt Sano se suomeksi on historiallinen:  ensimmäinen Suomessa julkaistu äänielokuva. Äänijärjestelmä, jonka Norta kehitti, oli käytössä aina jatkosodan vuosiin saakka.

Ohjaajana Norta toimi sekä Suomen Filmiteollisuudessa että Fenno-filmissä. Sellaiset aikansa suosikit kuin Lapatossu ja sotilasfarssi Rykmentin murheenkryyni ovat hauskemmasta päästä, juhlavampi  on Runebergista kertova Runon kuningas ja muuttolintu. Kaikkiaan Norta ohjasi tai tuotti liki 40 elokuvaa. 

Norta eli 84 -vuotiaaksi ja teki töitä vielä ikämiehenäkin. Vuonna 1973 julkaistu Nortan käsikirjoittama ja kuvaama, Teuvo Tulion ohjaama Sensuela  jäi hänen viimeiseksi työkseen.  Eroottinen teos on sikäli merkityksellinen, että  se oli ensimmäinen alle 18-vuotiailta kielletty kotimainen leffa.  Sen lisäksi Sensuelaa on usein pidetty huonoimpana koskaan tehtynä suomalaisena elokuvana: se on yhä  camp-huumorin ystävien suosiossa. Miespääosaa, saksalaista lentäjää, esittää tuttu turkulainen Mauriz ”Suomen Donovan” Åkerman.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa