Viikon turkulainen Santeri Salokivi

 

Hehkuvien värien maalari

Aurajoen rantoja on  kuvattu tuhansia kertoja, niin digille kuin  filmillekin. Harva on saanut maisemamme hehkumaan niin villeissä väreissä kuin Santeri Salokivi  (1886-1940) öljyväreineen. 1900-luvun alussa  Turun piirustuskoulun käynyt merimiehen poika on maamme taidehistorian tunnetuimpia impressionisteja. Pariisin, Venetsian ja Münchenin boheemipiireissä tarttui turkulaismaalarin palettiin vaikutteilta monilta eurooppalaisilta mestareilta.

Aurajokirantojakin enemmän Salokivi maalasi merellisiä maisemia ensin Ahvenmaalla ja Högsårassa, sitten Pernajan edustan Pellingissä. Niissä töissä oli aina kesä ja aurinko paistoi.
Salokivi oli taituri, mutta myös melkoinen veijari. Kerran Riminin rannalla hän koetti uimaan niin sanotusti ilkiten mulkiten, mutta paikallispoliisi esteli sivveellisyyssääntöihin vedoten. Kun uikkareita ei ollut tullut mukaan, maalasi Salokivi punavalkoiset raidat suoraan iholleen. Ne kelpasivat simmareiksi.

Sakokivi eli vain 53-vuotiaaksi, mutta oli niin tuottelias, että hänen töitään löydettiin nipuittain vielä hänen kuolemansa jälkeenkin. Aurajokitunnelma tai merimaisema löytyy monen turkulaiskodin seinältä.

Kuva: Tämä Santero Salokiven omakuva löydettiin vasta taiteilijan kuoleman jälkeen

 

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa