Viikon turkulainen Pekka Pitkänen

 

Pitkänen oli betonin mestari

Pyhän Ristin kappelin jylhän ankaraa betonikauneutta ihaillessa voi helposti ajatella, että  juuri tällaiset hengelliset rakennukset olivat arkkitehti Pekka Pitkäsen leipälaji. Pyhän Ristin kappeli ja Uuden hautausmaan laajentaminen olivat toki Pitkäsen niin sanottu päätyö ja suunnittelihan hän Hirvensalon ja Pallivahankin kirkot, mutta valtavan paljon enemmän hänen kädenjälkensä näkyy ihan arkisessa Turun katkuvassa.. Pitkänen suunnitteli pitkälti toista sataa asuinrakennusta niin keskustaan kuin Turun lähiöihinkin. Esimerkiksi käytännössä kaikki Suikkilan rakennukset ovat Pitkäsen suunnittelemia.

Vuonna 1927 syntynyt Pekka Pitkänen oli syntyperäinen turkulainen. Arkkitehdin opintonsa hän suoritti ja sai oppia itseltään Erik Bryggmanilta Helsingissä, mutta perusti heti valmistuttuaan toimiston Turkuun yhdessä Olli Vahteran kanssa.

Pitkäsen materiaali oli betoni, häntä on verrattu moniin betoniarkkitehtuurin suuriin nimiin. Pyhän Ristin kappelia pidettiin sen valmistuttua 1967 kolhona, mutta sen minimalistinen kauneus on kasvanut korkoa vuosien mittaan. Hiljentyminen ei tarvitse ympärilleen krumeluureja.

Pekka Pitkänen sai elää pitkän elämän. Hän kuoli 91 -vuotiaana arvostettuna mestarina vuonna 2018.

Kuva: TS/Jari Laurikko1989

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa