Viikon turkulainen Olavi Honka

 

Maailman suurin saha kaatoi Olavi Hongan

Jossittelulle ei ole paikkaa historian kirjoituksessa, niin käy kuinka käy eikä vaihtoehtoista tapahtumien kulkua päästä koskaan käytännössä testaamaan.  Silti kutkuttaa ajatella, olisiko turkulainen oikeuskansleri Olavi Honka voittanut Urho Kekkosen vuoden 1962 presidentinvaaleissa, ellei Neuvostoliitto olisi puuttunut nootteineen vaaleihin.
Ja jos olisi voittanut, mitä sitten olisi tapahtunut? Olisiko Nato-keskustelu käyty jo ajat sitten? Reilussa vaalissa Hongan mahdollisuudet olisivat olleet erinomaiset, hänen tuekseen perustettuun Honka-liittoon kuuluivat kaikki eduskunnan puolueet luuunottamatta kommunisteja ja maalaisliittoa.

Olavi Honka ei ollut poliitikko vaan juristi. Kuusiston saarella vuonna 1894 syntynyt Honka aloitti virkauransa Turun hovioikeudessa. 1928 hän herätti huomiota tiukkana syyttäjänä oikeudenkäynneissä, joissa kommunisteja ja tuomittiin vankeustuomioihin valtiopetoksesta. Tätä ei oltu unohdettu Kremlissä 33 vuotta myöhemmin.

Honka eteni lakimiesurallaan tasaisesti ja oli sen huipulla 1956, kun presidentti Paasikivi nimitti hänet oikeuskansleriksi.  Kutsu presidenttiehdokkaaksi tuli Hongalle ällistyttävänä yllätyksenä, ajatus poliittisesta urasta ei ollut juolahtanut edes mieleen. Hongan keksi Kekkosen vastaehdokkaaksi pientalonpoikien puolueen Veikko Vennamo, Kekkosen suurin kriitikko. Vaikka Honka oli suurelle yleisölle  tuntematon, esiintymisessään harmaa ja toiminut puoluepolitiikan ulkopuolella, hänen mahdollisuuksiaan pidettiin hyvinä, ehkä juuri siksi, että juuri noiden ominaisuuksiensa takia hän oli täydellinen vastakohta Kekkoselle.

Mutta niinhän siinä siis kävi, että Neuvostoliitto lähetti nootin ja uhkasi yya-sopimuksen mukaisilla neuvotteluilla. Kekkonen ja Hrustshev pitivät palaveria Novosibirskissä. Vanha kansa vinoili, että Novosibirskissä oli maailman suurin saha. Kun siellä sahattiin Kekkosta silmään, kaatui Honka Suomessa.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa