Viikon turkulainen Matti Jämsä

 

Amerikkalainen toimittaja Hunter S. Thompson villitsi joitain vuosikymmeniä sitten joitakin suomalaisiakin journalisteja kehittämällä juttutyypin, jossa riehaannutaan poskettomiin kokeiluihin ja kirjoitetaan villisti, usein erilaisten päihteiden sekoittamina. Juttutyyppiä kutsutaan gonzo-journalismiksi. Thompsonilla oli varhainen Turussa syntynyt edeltäjä.

Matti Jämsä ei jaksanut kauan naputella rutiiniartikkeleita Turun Sanomiin. Hän halusi sankariksi. Olympiavuonna 1952 haki Apu-lehti toimittajaa, 23 -vuotias Matti Jämsä lähetti juttunäytteeksi selostuksen oman lapsensa syntymästä ja kärpäsen haastattelun. Niillä pääsi. Turkulainen lähti isolle kirkolle.

Tuota pikaa Suomi sai uuden sankarin. Jämsästä tuli Suomen kuuluisin lehtimies. Hän loi kokonaan uuden viihdereportaasityylin. Jämsän jutut suorastaan villitsivät: hän paini karhun kanssa, ajoi autolla mereen ja rotkoon, kesytti leijonan, lumosi käärmeen, hyppäsi korkeusennätyksen laskuvarjolla, laski kosken tynnyrissä, osallistui missikisoihin, työntyi asbestipuvussa palavaan taloon tutkimaan tulipalon olemusta. Jämsä sai kuuluisuutta, Apu levikkiä. Kirjoittajaparina Jämsän tempauksia selosti toinen gonzo, Hymyssä sittemmin legendaksi noussut Veikko Ennala.

Jämsän kohtaloksi tuli se, että kun kaikki temput oli tehty, ei enää ollut kykyä uudistua. Toimitussihteerin hommat eivät entiselle kuninkaalle maittaneet.  Juttukeikoilla virtalähteeksi otettu viina sen sijaan maittoi ja vei miestä, lopulta tämä legenda oli kuin Olavi Virta, yksinäinen alkoholisti.  Surullinen loppu, uljas ura.
Kuva: Helge Heinonen/Museovirasto

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa