Viikon turkulainen Maria Vass

 

Maria Vass – valheuutisten uhri. 
Tämä kuva ei esitä piika Maria Iisakintytär Vassia, suunnilleen tältä hän  kuitenkin olisi voinut näyttää. 1800-lukulaisen palvelustytön ikuisti Albert Edelfelt maalauksessaan Haravatyttö. Me emme tiedä, miltä Maria Vass näytti emmekä kovin paljon yksityiskohtia hänen elämästään. Mutta se tiedetään minuutilleen, mitä Maria teki syyskuun 4.päivän iltana vuonna 1827. Sekin tiedetään, että Mariasta on kerrottu hävyttömiä, täysin paikkaansa pitämättömiä valheita pian 200 vuoden ajan ilman, että kukaan solvaajista olisi  saanut tuomiota.
Maria Vass oli kauppiaan piika, joka oli ilta-askareilla Aninkaistenmäellä sijainneen Hellmanin talon leivintuvassa, kun lähes koko Turun tuhonnut  kauhea palo sai alkunsa. Raunioiden vielä savutessa alkoi kaupungissa levitä huhuja, joiden mukaan niin valtava tulipalo ei olisi voinut syttyä ilman syyllisiä. Talin keittäminen tiedettiin vaaralliseksi puuhaksi ja alettiin suoltaa tarinaa, jonka mukaan Hellmanin piialta olisi päässyt valkea karkuun tuossa askareessa ja että hän olisi jopa koettanut peitellä aiheuttamaansa tuhoa telkeämällä pihaportin.  Tätä perätöntä juttua intoutui levittämään muun muassa  nummenpakkalaisen lukkarin poika, lääkäri Immanuel Ilmoni, joka raportoi Turun palosta tuoreeltaan eurooppalaisille kirjeenvaihtokumppaneilleen. Tiedot levisivät lehtiin kaikkialle maailmassa, fake newsia painettiin aina Tasmaniassa saakka. Oikeus käsitteli Turun palon syttymissyytä pian murhenäytelmän jälkeen. Siinä todettiin aukottomasti, kymmenien todistajien valalla vannoen, että Hellmanin talon väellä ei ollut osaa eikä arpaa Turun palon syttymiseen. Kipinä, jioka sytytti navetan ylisillä olleet heinät, oli singonnut naapuritalon piipusta, joka sijaitsi jokseenkin nykyisen Puutorin Vessan kohdalla. Huonokuntoisesta piipusta oli valitettu, mutta kaupungin rakennusvalvojat eivät lotkauttaneet korvaansa.
Valhetta Maria Vassista lankesi levittämään äskettäin jopa ansiokas Finlandia-kirjailija Juha Hurme, joka teoksessaan ”Suomi”  letkauttaa, että Turku paloi, kun Hellmanilla sählättiin talinkeiton kanssa.  Vaadimme oikaisua ja anteeksipyyntöä.
Lähde: Hannu Salmi :Tunteiden palo, Otava 2022

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa