Hyvi uutissi -Polttoainetta ja rahaa kuluu vähemmän, mutta aikaa hieman enemmän.

 

Ajonopeuden alentaminen 120 kilometrin tuntinopeudesta sataseen vähentää polttoaineenkulutusta yli 15 prosenttia, selvisi Moottori-lehden testissä.

Kulutusta testattiin ajamalla kahdella eri autolla 286 kilometrin matka moottoritiellä Espoosta Turkuun ja takaisin. Lenkki tehtiin kummallakin autolla kahteen kertaan: ensin 120 kilometrin nopeudella ja sitten satasen nopeudella.

 

Autoina olivat 1,2-litraisella bensiinimoottorilla varustettu Peugeot 308 SW -farmari ja kaksilitraisella dieselmoottorilla varustettu Volvo XC90 -katumaasturi.

Peugeot kulutti 120:n nopeudella bensiiniä 5,8 litraa sadalla kilometrillä. Satasen vauhdilla polttoainetta kului 4,9 litraa.

Volvon kulutus aleni 7,8 litrasta 6,6 litraan sadalla kilometrillä. Molempien autojen kulutus laski siis noin 15,5 prosenttia.

Kesäkuun huippuhinnoilla edestakaisen Turun-reissun taittoi alemmalla nopeudella Peugeotilla 6,6 ja Volvolla 8,4 euroa edullisemmin. Syyskuun hinnoilla säästöä kertyi puolestaan 5,2 ja 7,2 euroa.

Polttoainetta ja rahaa säästyi, mutta aikaa kului.

”Testilenkkimme vei hitaammalla nopeudella noin 20 minuuttia pidempään. Kokonaisliikennemäärillä kerrottuna aikatappio on todella merkittävä, mutta yksittäisen ihmisen vapaaehtoisena säästötoimena nopeuden alentaminen erityisesti moottoritienopeuksissa toimii. Kaikkien ihmisten pakottaminen hitaampaan nopeuteen nopeusrajoituksia alentamalla ei olisi kansantaloudellisesti järkevää”, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen sanoo tiedotteessa.

Finntrafficin mukaan ajonopeudet ovat pudonneet selvästi moottoritieosuuksilla sen jälkeen, kun kesäkuussa polttoaineiden hinnat nousivat kaikkein korkeimmalle tasolle.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa