Viikon turkulainen -Kari Ojala

 

Kari Ojala – syöväntorjunnan  suurmies

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Kari Ojala oli uskomaton uurastaja. Ei ole liioiteltua sanoa, että hän oli lääketieteellistä koulutusta saamattomista ihmisistä se, joka elinaikanaan sai  maassamme aikaan eniten syöpää sairastavien ja heidän omaistensa tukemiseksi.

Ojalan 37 vuotta kestäneen uran aikana Lounais-Suomen Syöpäyhdistys kohosi Suomen alueellisten kansalaisjärjestöjen kärkeen, mitattiinpa tulosta sitten toiminnan laajuudella tai taloudellisin mittarein. Tuhannet syöpää sairastavat ja heidän omaisensa tottuivat henkilöimään LSSY:n Kari Ojalaan. Hän onnistui sitouttamaan yhdistyksen toimintaan jollakin tavoin melkeinpä jokaisen lounaissuomalaisen politiikan ja liike-elämän vaikuttajan.

Ojala oli aloitteentekijä muun muassa syöpäpotilaiden kotisaattohoitotoiminnan aloittamisessa, Moikoisten syöväntutkimussäätiön perustamisessa, Meri-Karinan sopeutumisvalmennuskeskuksen ja siihen liittyvän palveluasuntotoiminnan käynnistämisessä ja saattohoitokoti Karinakodin synnyssä. Uskomattoman suuri aktiivisuus keräystoiminnan organisoimisessa ja tukijoiden hankkimisessa loivat pohjaa yhdistyksen vauraudelle.
Ansioistaan syöväntorjuntatyössä Ojala palkittiin syöpäjärjestöjen kultaisella ansiomitalilla ensimmäisenä maallikkona, ellei sellaiseksi lasketa mitalin numero yksi saanutta Urho Kekkosta. Ojalan ansiot syövän tutkimuksen tukijana ja tiedeyhteisön yhteistyökumppanina palkittiin nimittämällä hänet vuonna 2003 Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Kari Ojalan ansioluetteloa listatessa tulee helposti ohittaneeksi sen, miten maanläheinen ja ihmisten arjesta kiinnostunut hahmo hän oli. Kun kansa juhannusyönä keskittyi juhlintaan, kiersi Ojala kokoamassa juhannusjuhlissa syöpäkeräystä tehneiden vapaaehtoisten lippaat ja kiittelemässä heidän tärkeää panostaan, säilytti saalista sohvansa alla Maariankadun asunnollaan ja kiikutti pennilleen eritellyn tuoton mustassa jätesäkissä Turun Suomalaisen Säästöpankin kauppatorin konttoriin heti kun pankki arkipäivänä avautui. Ojalan työhuoneessa Itäiselläkadulla paloi valo usein aamuyölläkin, joskus hänen oli vaikea ymmärtää, miten henkilökunta pyrki poistumaan työpaikaltaan jo iltapäivällä. Olisi ollut oikein ja kohtuullista, että Kari Ojala olisi saanut vanhentua eläkkeelle jäätyään viisaan levossa, myhäillen katsellen seuraavien syöväntorjuntasukupolvien työtä. Toisin kävi: huolimatta vaimo Leenan ja hoitokodin ammattilaisten ponnisteluista sosiaalialan suurmiehen elon liekki hiipui rauhaisasti seitsemän vuotta kestäneen uuvuttavan muistisairauden jälkeen kesäkuun 28. päivänä.

Teksti: Markku Heikkilä
Kuva: Ari Peuho

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa