Viikon turkulainen Johan Jacob Kijk

 

Kijk oli Suomen ensimmäinen vuorineuvos

Turkulaiset vuorineuvokset ovat olleet suuria persoonallisuuksia. Kaikkien muistamien Irja Ketosen, Armas Puolimatkan ja Veli Arvosen ensimmäistä edeltäjää harvoin mainitaan. Häntä voi käydä treffaamassa tuomiokirkossa.

Suomen ensimmäinen vuorineuvos Johan Jacob Kijk syntyi vuonna 1706 Tukholmassa vaatimattomiin oloihin, jäi nuorena orvoksi ja muutti murrosikäisenä Turkuun, missä pääsi puotiapulaiseksi Scheelen vaatekauppaan. Kun kauppias Scheele kuoli, sai Johan Jacob liikkeen hoitoonsa. Siitä alkoi hengästyttävän aikaansaapa liikemiesura. Kijk ryhtyi laivanvarustajaksi, perusti Suomen ensimmäisen tupakkatehtaan ja laajensi liiketoimia sahateollisuuteen ja eteni ruukinpatruunaksi Teijolla ja Kirjakkalassa. Kiskon Orijärven kuparikaivos liittyi myöhemmin konserniin, samoin Turun Nummenpakalle  perustettu tiilitehdas.

Vuonna 1763 kuningas Aadolf Fredrik myönsi Kijkille vuorineuvoksen arvonimen. Hänestä tuli ensimmäinen tuota arvonimeä kantava suomalainen. Talouselämä-lehden äskettäin listatessa Suomen talouselämän merkittävimpiä vaikuttajia kautta aikojen, pääsi Kijk kirkkaasti mukaan luetteloon.

Kun aika jätti tarmonpesästä, hänet haudattiin Perniön kirkkoon, mutta siirrettiin pian Turkuun, koska hän oli ostanut itselleen ja perheelleen hautapaikan tuomiokirkosta.  Sarkofagi löytyy tuomiokirkon vasemmanpuoleisella seinällä olevasta  Pyhän Johanneksen kappelista, joka on koristeltu monin neitsyt Mariaan liittyvin symbolein.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa