Viikon turkulainen Asko Autio

Vapaa tyyli ei sopinut Askolle
Turkulaisia kansainvälisen tason pitkän matkan hiihtäjiä ei ole liikaa. Vain yksi meikäläisistä on voittanut olympialaisten rinnalla kaikkein arvostetuimman kisan, Holmenkollenin 50 kilometrin  hiihdon. Tämän uroteon teki vuonna 1983 turkulainen palomies Asko Autio. Hänen jälkeensä saatiin odottaa 17 vuotta ennen seuraavaa suomalaisvoittajaa, joka oli vuonna 2000 Harri Kirvesniemi,. Sen jälkeen ei tällä vuosituhannella olla  Kollenin viidenkympin kärjessä suomalaisväriä nähty. Asko Autiosta olisi saattanut tulla yksi suomalaisen hiihdon suurimmista nimistä, ellei hänen huippukautensa olisi osunut siihen murrokseen, jossa niin sanottu vapaa eli luistelutyyli löi itsensä läpi.  Asko treenasi uutta tyyliä liiankin  sisukkaasti jääkentillä ja sai jalkansa rasittumaan niin pahoin, että uudelleen kuntoutuminen oli vaikeaa. Sarajevon olympialaisista odotettiin suurta läpimurtoa, mutta sekä 50 että 30 kilometrin matkoilla Suomen mestariksi yltäneen Turun Urheiluliiton latusankarin oli palattava kipeiden nilkkojen takia kotiin ilman että pääsi maailman huippujen kanssa voimiaan mittelemään. Hiihtoura huipputasolla päättyi keväällä 1985. Perheensä nopein Autio ei Asko ollut. Kolme vuotta vanhempi velipoika Matti oli motocrossin 125-kuutioisissa viisinkertainen  Suomen mestari ja parhaimmillaan MM-sarjan neljäs.
Kuva:  IS vuodelta 1980

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa