Viikon Turku-veistos, Kun ystävyyssuhteet solmitaan

 

Kun ystävyyssuhteet solmitaan -veistoksen kaksi ratsastajaa kohtaavat konserttisalin edessä Turun ja Göteborgin välisen ystävyyden symbolina. Turun kummikaupunkina 1940-luvun alusta saakka toimineesta Göteborgista tuli Turun ystävyyskaupunki vuonna 1946.

Turun kaupunki tilasi sodan jälkeen Wäinö Aaltoselta (1894–1966) Göteborgille lahjoitettavan veistoksen kiitokseksi yhteistyöstä ja tuesta sotavuosina. Veistos paljastettiin Göteborgissa vuonna 1955. Veistoksen kaksoiskappaleen lahjoitti Turun kaupungille Turun Verkatehdas Oy ja kauppaneuvos Leo Wainstein. Ajatuksena oli, että asukkaat kahdessa toisistaan kaukana olevassa kaupungissa näkisivät saman taideteoksen ja muistaisivat kaupunkien välisen ystävyyssiteen. Veistos paljastettiin 21.5.1955.

Ratsailla istuminen on tyypillisesti tulkittu vallan merkiksi etenkin suurmiesten muistomerkkiveistosten kuvakielessä. Aaltosen teoksessa kaulakkain seisovat hevoset ja toisiaan katsovat mies- ja naisfiguurit viittaavat kuitenkin ennen kaikkea läheisyyteen. Teoksessa esiintyvän nuoren naisen mallina toimi Wäinö Aaltosen tytär Anja.

 

Wäinö Aaltonen: Kun ystävyyssuhteet solmitaan

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa