Viikon luontokuva -Metsäpapurikko

Kuva: Heikki Junnila

Metsäpapurikko on Suomessa kohtalaisen yleinen laji, joka on levinnyt yli maan etelä- ja keskiosien aina eteläiseen Lappiin saakka. Eteläisimmässä Suomessa perhonen on kuitenkin harvinaistunut. Metsäpapurikko on keskikokoinen päiväperhonen; siipien kärkiväli on noin 33–42 mm. Naaraat ovat hieman koiraita kookkaampia.

Siipien pohjaväri on tummanruskea ja etusiiven kärjessä on selvästi erottuva musta, valkoteräinen silmätäplä. Täplää ympäröi oranssinpunainen rengas ja sen alapuolella voi olla heikkoja oranssinvärisiä laikkuja. Etusiiven yläosan keskellä on kolme selvästi erottuvaa tummaa poikkiviirua. Koiraalla on suurehko tummanharmaa koirastäplä, joka ulottuu etusiiven keskeltä aina siiven alareunaan saakka.

Perhonen lentää touko-kesäkuussa yhtenä sukupolvena. Elinympäristönä on kuivat ja kivikkoiset maastot: metsänhakkuuaukeat, kangasmetsien laitamat sekä metsäteiden varret, joissa on kiviä ja kallioita.

Koiraat lentelevät reviirialueillaan etsien naaraita. Lento on nopeaa ja arkaa. Perhoset lepäävät usein kivillä tai teiden varsille paljastuneella maalla. Naaraat munivat munat yksitellen toukkien ravintokasville, eri heinäkasveille. Laji talvehtii kotelona.

Lähde: www.suomen-perhoset.fi

 

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa