Turku tarjoaa tänäkin kesänä viljelylaatikoita asukkailleen

 

Viljelylaatikkoa on mahdollista hakea Turun kaupungin Palautepalvelun kautta 14.–20.3. Laatikolle voi ehdottaa paikkaa kaupungin omistamalta maalta ja siinä voi viljellä kaikkea salaatista vesimeloniin.

Turku tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmän kaupungin omistamalle maalle jo seitsemättä kesää. Paikkaa viljelmälle saa ehdottaa kaupungin omistamalta maalta ja laatikoissa voi viljellä mitä itse haluaa. Tänä vuonna jaossa on 50 viljelylaatikkoa, hakujärjestyksessä yksi viljelijää kohden. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan saako laatikon vai ei.

– Kaupunkiviljely on turvallista touhuamista ulkoilmassa. On hienoa että kaupunki tarjoaa tälläistä yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä lisäävää toimintaa, toteaa asukaskoordinaattori Mika Maaskola kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta.

Kaupunkiviljelyä kokeiltiin ensi kerran vuonna 2016, jolloin 500 turkulaista lähti mukaan. Eri puolilla kaupunkia on jo yli 700 laatikkoa, joissa viljellään yhteensä 137 eri lajia. Tutkija Laura Tuominen Turun yliopistosta on tutkinut kolmena vuonna turkulaisia laatikkoviljelmiä ja selvittänyt, mitkä tekijät vaikuttavat onnistumiseen yhteisen luonnonvaran hoidossa.

– Tällaiset ruohonjuuritason projektit lisäävät sekä ekologista että sosiaalista hyvinvointia kaupungeissa. Viljelijät kokevat suurempaa kuuluvuutta kaupunkiin ja naapurustoon, koska he saavat vaikuttaa ympäristöönsä ja lisätä kaupungin monimuotoisuutta. He saavat itse mielihyvää ja tuoreita vihanneksia sekä tuottavat iloa lukuisille ohikulkijoille, Tuominen kertoo.

Laatikkoviljelyn pelisäännöt

  • viljelyporukalla on yhteyshenkilönsä
  • viljelypaikka valitaan kaupungin omistamilta mailta, esimerkiksi puistosta, joutomaalta tai aukiolta
  • kaupunki tuo viljelylaatikot ja mullan 1. vuonna
  • siemenet ja taimet kustantaa viljelijä
  • kasteluveden järjestää viljelijä
  • mullan lisäys seuraavina vuosina kuuluu viljelijän vastuulle
  • viljelyalue pidetään siistinä ja työkalut, kastelukannut yms. säilytetään kotivarastossa
  • viljelyn lopettamisesta ilmoitetaan kaupungille

Viljelylaatikot on aiemmin rahoitettu Turun kaupungin kaunistamisrahastosta, mutta tänä vuonna kaupunkiympäristön kunnossapitoyksikkö kustantaa ne omasta budjetistaan.

Lisätiedot: asukaskoordinaattori Mika Maaskola, Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, mika.maaskola@turku.fi, puh. 044 907 2010

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa