Turku jakaa vesiosaamistaan maailman vesipäivänä 22.3.2022 Dubaissa.

 

Maailman vesipäivää vietetään tiistaina 22.3.2022. Sen aiheena ovat maailman hupenevat puhtaat vesivarat aina juomaveden kulutuksesta käyttövesien puhdistukseen ja vesien suojeluun. UNESCO myönsi joulukuussa 2021 Turulle tunnustuksen maailman puhtaimmasta juomavedestä. Dubain kansainvälisessä maailmannäyttelyssä Turun Seudun Veden toimitusjohtaja Aki Artimo kertoo toisesta Turun seudun innovaatiosta: keinotekoisen pohjaveden tuotannosta Virttaankankaalla.

Artimo on kutsuttu Dubai Expo 2020:ssa pidettävään maailmannäyttelyn paneelikeskusteluun, johon osallistuvat muun muassa Viron ympäristöministeri Erki Savisaar, Dr Raja Kadiyala, Vice President, Global Market Director (Jacobs) sekä Dr Markus Lade, General Manager Water & Wastewaters (Siemens). Paneelikeskustelun aiheena on digitaalisuus ja innovaatiot veden käsittelyprosesseissa ja suojelussa.

Turun kaupunki yhtiöineen toimii aktiivisesti alueen asukkaiden ja yritysten kanssa laadukkaan juomaveden tuottamiseksi sekä alueen 300 000 asukkaan jäteveden käsittelemiseksi ja kantaa myös huolta Saaristomeren ja koko Itämeren puhtauden parantamisesta. Huippuosaamista viedään aktiivisesti myös maailmalle.

– Vesiosaamisella on maailmalla tällä hetkellä suuri kysyntä. Sekä puhtaan talousveden puute ja siihen liittyvät ongelmat että meriä ja muita vesistöjä uhkaavat jätevesien puhdistuksen haasteet luovat tarpeen vesiosaamisen laajaan voimistamiseen maailmanlaajuisesti, Artimo sanoo.

– Turussa ja Suomessa olemme siinä onnellisessa asemassa, että voimme juoda puhdasta hanavettä. Siihen ei suurella osalla maailman ihmisistä ole tällä hetkellä mahdollisuutta. Haluamme jakaa Turun vesiosaamista ja olla mukana globaalien vesivarojen parantamisessa, Artimo jatkaa.

Turku aikoo olla hiilineutraali kaupungin täyttäessä 800 vuotta vuonna 2029 ja siitä eteenpäin ilmastopositiivinen. Vesiosaamisen jatkuva kehittäminen on osa tätä kunnianhimoista suunnitelmaa.

Maailmanluokan vesiosaaminen löytyy Turun seudulta

Turun Seudun Vesi Oy ja Turun seudun puhdistamo Oy tuottavat Turun alueelle modernit, optimoidut ja ilmastoystävälliset vesipalvelut. Turun Seudun Vesi Oy tuottaa korkealaatuista talousvettä Turun seudun kunnille Virttaankankaalla sijaitsevassa Suomen suurimmassa tekopohjavesilaitoksessa. Keinotekoinen pohjavesituotanto on sekä tehokasta että ekologista ja se jäljittelee luonnonmukaista pohjavesiprosessia. Vettä ei tuotannossa joudu hukkaan lainkaan.

Turun seudun puhdistamo Oy on puhdistustulostensa ja tehokkuutensa osalta jätevedenpuhdistuksen huippulaitoksia Suomessa ja myös maailmanlaajuisesti. Sen lisäksi, että tuotantolaitos käsittelee ja puhdistaa jäteveden, laitos myös hyödyntää yhteistyökumppaneiden kanssa puhdistusprosessissa syntyvän lietteen energiana ja ravinteina. Lisäksi jäteveden sisältämä hukkalämpö käytetään alueen kaukolämmitykseen ja jäähdytykseen.

– Kakolanmäen puhdistamon toiminnot edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Puhdistamokokonaisuus, lämmöntuotanto ja lietteen hyötykäyttö mukaan lukien, tuottaa noin kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa. Lisäksi puhdistamokokonaisuuden hiilijalanjälki on negatiivinen, mikä on parempi kuin hiilineutraali. Ja mikä parasta, jäteveden käsittely Turun seudulla on erittäin korkeatasoista, mikä edistää koko Itämeren hyvinvointia, kertoo Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

Myös Turun alueen asukkaat on otettu mukaan kestävän vedentuotannon ja -käsittelyn edistämiseen erilaisten kampanjoiden kautta. Turun vesiratkaisut ovat helposti laajennettavissa maailmanlaajuisesti muihin kaupunkeihin, ja ne auttavat niin kasvihuonepäästöjen vähentämisessä, energiatehokkuuden parantamisessa kuin pohjaveden saatavuuden lisäämisessä.

 

Videon kesto 4:36 min

Lisätiedot:

Liitteet

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa