Pienet asiat, parempi mieli, iso vaikutus terveyteen

Tee ensin yksi muutos tai korkeintaan 2–3 pientä.

Valitse näistä pari asiaa:

1. Nukutko riittävästi? Jatkuva väsymys ei ole normaalia. 90 prosenttia palautumisesta tapahtuu unessa, joten hyvän ja riittävän unen vuoksi kannattaa tehdä töitä.

2. Herää joka aamu samaan aikaan. Osa meistä nukkuu jatkuvasti liian vähän, ja unirytmi kärsii tästä. Samaan aikaan herääminen auttaa säilyttämään unirytmin ja nukahtamaan illalla ajoissa.

3. Jätä iltakahvi. Joillakuilla kofeiini vaikuttaa yöuneen ja nukahtamiseen voimakkaammin kuin toisilla. Ikä saattaa lisätä unihäiriöitä, joten vaikka nuorena saatoit juoda kahvia tai kolajuomia vielä illalla, tilanne on voinut muuttua. Kokeilemalla tiedät, onko tällä vaikutusta.

4. Yömyssyllä vai ilman? Alkoholi voi auttaa nukahtamaan, mutta se heikentää unen laatua, joten jos nukut huonosti, tämä voi olla ratkaisu.

5. Puhelin pois. Kuormitatko itseäsi täyttämällä pienetkin tauot puhelinta tai tablettia räpläämällä? Tapa voi olla vaikea jättää, mutta aivot kaipaavat lepoa myös päivällä.

6. Juo vettä. Voit esimerkiksi ottaa kannuun vettä tai ottaa tavaksi aloittaa aamu vedellä. Veden tarve riippuu myös siitä, mitä muuta syöt ja juot.

7. Ulkoile. Ulos voi mennä vaikka istuskelemaankin, mutta toki liike tekee hyvää. Opettele pois ajatuksesta, että vain kunnon rehkiminen on oikeaa ulkoilua.

8. Kokeile käyttää portaita. Portaissa kunnon rapistumisen huomaa, mutta ne myös palkitsevat nopeasti. Parin viikon päästä portaat eivät tunnu enää yhtä jyrkiltä ja rankoilta.

9. Syö säännöllisesti. Älä ajattele, että sinun pitää syödä täydellisen terveellistä ruokaa, vaan aloita ateriarytmistä. Suurimmalle osalle ihmisistä sopii 4–6 aterian rytmi, kun mukaan lasketaan välipalat. Älä jätä aterioita väliin, vaan pyri varautumaan kiireeseen.

10. Lisää lautaselle ja välipaloille ruokia, jotka ovat sinulle hyväksi. Kasvikset, pähkinät, täysjyvä ovat hyviä, mutta myös herkuttelu kuuluu mielekkääseen ja terveeseen elämään.

11. Osta sellaisia kasviksia ja hedelmiä, joista pidät. Kokeile vaikka yhtä lajia kerrallaan, jos pelkäät niiden jäävän syömättä. Pilko kasviksia valmiiksi ja pane ne esille jääkaappiin näkyvälle paikalle.

12. Tee kauppalista valmiiksi. Valmiin listan kanssa tulee ostettua monipuolisemmin myös kasviksia, ja heräteostokset vähenevät.

13. Kun ateriarytmi ja ruoan laatu ovat kunnossa, voit miettiä ruoan määrää. Jos sinulla on ylipainoa, määrää kannattaisi ehkä vähentää. Tarkastelemalla rehellisesti ruokatottumuksiasi huomaat oikeat kohteet.

14. Tupakointi on kiistatta epäterveellistä, mutta saarnat ja varoitukset harvoin tepsivät. Mieti, mitä hyötyä juuri sinulle olisi, jos lopettaisit tai vähentäisit. Kahdessa viikossa pahimmat vieroitusoireet vähenevät, verenkierto sekä liikkuminen helpottuvat.

julkaistu IS 2.2.2022

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa