Rakastan ruotsalaisten reilua sahraminripottelua.
Hyvässä pullassa on oltava häpeämätön kimpale voita, reipas ropsaus kardemummaa ja tuoreita jauhoja juuri sen verran, että taikina on kimmoisaa mutta ei rahtusenkaan verran liian kuivaa. Juhlapullaan lisäsin myös hillottua appelsiininkuorta ja sukaatteja.
Ainekset (30 kpl)
- 250 g voita
- 5 dl maitoa (täysmaitoa)
- 50 g hiivaa
- 0,5 g sahramia (+ 1 1/2 rkl kuumaa vettä)
- 3/4 tl suolaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 kpl kananmunaa
- 1 1/2 rkl kardemummaa (jauhettua)
- 17 dl vehnäjauhoja
- 2 1/2 dl hillottua appelsiininkuorta ja sukaatteja
Voiteluun ja koristeluun
- 1 kpl kananmuna
- rusinoita
Sulata voi kattilassa. Lisää voisulaan maito ja kuumenna seos kädenlämpöiseksi.
Kaada voi-maitoseos yleiskoneen kulhoon tai tilavaan kulhoon. Yleiskoneella taikinaan saa paremman sitkon ja leipominen käy joutuisammin. Voit myös valmistaa taikinan käsin
Murenna rasva-maitoseokseen hiiva ja sekoita tasaiseksi. Liuota sahrami kuumaan vesitilkkaan ja lisää se leivontakulhoon. Lisää suola, sokeri, kananmunat ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.
Lisää taikinaan suurin osa jauhoista, hillottu appelsiininkuori ja sukaatit.
Anna koneen käydä keskinopeudella noin 5 minuuttia ja lisää loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on kiiltävää, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi vedottomassa ja lämpimässä paikassa, noin tunnin ajan.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina pienemmiksi paloiksi ja pyörittele palat tangoiksi. Muotoile taikinasta S-kirjaimen muotoisia pullia tai muita kuvioita. Koristele pullat halutessasi rusinoilla. Paina rusinat syvälle, jotta ne eivät irtoa kohottamisen ja paistamisen aikana.
Nosta pullat leivinpaperoidulle pellille. Kohota pullia peitettynä vielä 30 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Voitele pullat vatkatulla kananmunalla. Paista pullia uunin keskitasolla 8-10 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin ja ovat kypsiä.
Anna pullien jäähtyä peitettyinä, jotta ne pysyvät pehmeinä ja tuoreina pidempään.
Julkaistu: 22.11.2014 ”Meillä kotona”
Mämmi ”ilman mitään krumeluureja”

Mämmin historia on yllättävän pitkä ja mielenkiintoinen – se juontaa juurensa jopa keskiajalle, ja mahdollisesti vielä kauemmas. Vaikka nykyisin mämmi
Mistä ne pääsiäispuput oikein tuli?

Mistä ne pääsiäispuput oikein tuli? Vaikka pääsiäiseen Suomessa on perinteisesti kuulunut virpomista, pajunkissoja ja mämmiä, on monelle tuttu myös
4 vinkkiä kauniin kevätpäivän viettoon

1. Lyhyt luontoretki tai kävely lähimetsässä Kevään merkit – lintujen laulu, silmuja pukkaavat puut ja kirkastuva valo – piristävät
Yrityskyläs – Eve the Creator

Ulvilasta Australian kautta Liedon perälle. Tapaan Eveliina Sillanpään, kotoisasti Even, konttorissaan Turun keskustassa. Konttori on yhteistyötila, jossa toimii myös muita
Osallistu ja voita mahtava Brunssi kahdelle.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1150525413538597&set=a.659858589271951 Arvotaan10.4. Klikkaa linkkiä ja osallistu