Lounais-Suomen jätekuljetuksista voi jättää lausunnon 28.4. asti

Julkaisija: Turun kaupunki

Yhdyskuntajätehuoltoa järjestetään Lounais-Suomessa 17 kunnan yhteistyönä. Lounais-Suomen kunnissa on tällä hetkellä käytössä kaksi eri kuljetusjärjestelmää. Näistä kunnan järjestämä on lain mukaan ensisijainen ja kiinteistönhaltijan järjestämä toissijainen. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää jätteenkuljetuksen järjestämisestä kuluvan kevään aikana. Kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetuksen jatkaminen edellyttää, että jätelaissa sille asetetut ehdot täyttyvät.

Alueen asukkaat, yritykset, yhdistykset ja muut toimijat voivat jättää lausuntoja kuljetusten järjestämisestä päätöksentekoa varten. Lausunnot jätetään lautakunnalle 28.4. mennessä. Ohjeet ja lisätiedot löytyvät sivulta www.turku.fi/jatteenkuljetus

Lounais-Suomen alueen jätehuoltolautakunnat arvioivat kuljetusjärjestelmiä viimeksi vuonna 2013. Tuolloin päätettiin säilyttää kiinteistönhaltijan järjestämä kuljetusjärjestelmä niissä kunnissa, joissa se on käytössä. Korkein hallinto-oikeus piti päätösten perusteluita riittämättöminä (18.2.2016, taltionumerot 530 ja 537) ja asiasta tulee nyt päättää uudelleen.

Päätöksenteon pohjaksi on teetetty logistiikkaselvitys Turun Ammattikorkeakoululla. Selvityksen mukaan jätteenkuljetuksen logistiikka voitaisiin hoitaa tehokkaimmin järjestelmällä, jossa kuljetukset on suunniteltu keskitetysti urakka-alueittain.

Taloustutkimus Oy teki hintavertailun jätteenkuljetuksen ja -käsittelyn kokonaishinnoista vuonna 2015. Hintavertailun mukaan kuljetuksen ja käsittelyn kokonaishinnat ovat kalleimmillaan Paraisten saaristossa (kunnan järjestämä) ja toiseksi kalleinta on Turussa (kiinteistön järjestämä). Seuraavina ovat Kaarina ja Salo (kiinteistön järjestämä). Edullisimmat kokonaishinnat ovat Maskussa, Raisiossa, Nousiaisissa, Kanta-Naantalissa ja Luonnonmaalla sekä Kemiönsaaressa (kunnan järjestämä).

Osa alueen kuljetusyrityksistä on teettänyt Ramboll Oy:llä oman selvityksen kiinteistönhaltijan järjestämästä jätteenkuljetuksesta ja jätelain ehtojen täyttymisestä. Tämän selvityksen mukaan eroja kuljetusjärjestelmissä ei juuri ole ja kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus täyttäisi lain vaatimukset.

Asiaan liittyvää materiaalia ja selvityksiä on nähtävillä www.turku.fi/jatteenkuljetus -sivulla.

Materiaali kokonaisuudessaan on nähtävänä yhteistyökuntien virastoissa huhtikuun ajan.

Lisätietoja:

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala, Turun kaupungin ympäristötoimiala, puh. 044 727 6827

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen, Turun kaupungin ympäristötoimiala, puh. 040 180 7657

Yhteistyössä

Yhteistyökumppaneidemme tiedotteita