Kauppias Jaana Kujanen haluaa suosia kaupassaan kotimaisia ja lähellä tuotettuja tuotteita. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Yle Lassi Lähteenmäki
Monimuotoinen kaupan, kahvilan ja kohtauspaikan yhdistelmä voisi pelastaa pienet maaseudun kaupat.
Varsinaissuomalaisen Pyheen kyläkaupan kauppias on jo vuosia määrätietoisesti pyrkinyt suosimaan kotimaisia kauppatavaroita ja lähituotteita. Se on toiminut. Kaikilla ei mene yhtä hyvin.
Kyläkauppiaan titteli on enää aika harvan suomalaisen käyntikortissa. Vielä 1980-luvulla kyläkauppoja oli noin 3000. Parinkymmenen vuoden aikana kyläkauppojen määrä on puolittunut. Nyt kyläkauppoja on enää alle 200.
Tulivatko tukieurot liian myöhään?
Kyläkauppojen vähenemisen tilasto on hurja mutta sen edessä Ruokavirasto on päättänyt loiventaa tilastokäppyrää edes vähän. Virasto on myöntänyt kaksi kertaa erityistä tukea syrjässä oleville kyläkaupoille. Ensimmäinen tukikierros oli 2019.
Toisella kierroksella hakuehtoja vielä väljennettiin eli rahan sai helpommin. Viime vuoden lopulla tehtyjen tukipäätösten mukaan noin 10 000 euron tuen sai melkein jokainen hakija. Noin 200 kyläkaupasta tuen sai Suomessa 174 kyläkauppaa.
Jatkuuko kauppojen kato tuesta huolimatta? Sitä pohtii moni.
Tuki voi olla alku uudelle
Ruokaviraston mukaan monilla kaupoilla on vaikeuksia pitää toimintaansa kannattavana, kehittää palveluitaan tai löytää kaupalle jatkajaa, kun kauppias jää eläkkeelle.
Vuoden 2019 hakukierroksen jälkeen toteutetussa arvioinnissa todettiin, että kauppiaat olivat kokeneet kyläkauppatuen erittäin hyödylliseksi. Valtaosa edelliskerralla tukea saaneista kauppiaista oli käyttänyt kyläkauppatukea kauppansa palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen.
Polttonesteiden kallistumisen myötä lähikaupan merkitys on kasvanut. Jos joutuu huristelemaan kauppaan kauemmas, ilmastokaasuja vapautuu enemmän ja polttoainekulut kasvavat.
Pyheen kauppa on sopivasti vilkkaan kesämökkitien varrella. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Monipuolinen palvelu
Jaana Kujasen emännöimä kyläkauppa on Varsinais-Suomessa Mynämäen Mietoisissa. Kustavissa, Taivassalossa tai Lokalahdella mökkeilevät tietävät paikan hyvin, sillä se on vilkkaan kesätien eli Kustavintien varrella. Kesämökkiläiset ovat ahkeria kyläkauppojen käyttäjiä, mutta talvellakin pitäisi oven käydä.
Kyläasiamies Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylistä poikkeaa Pyheen kaupalle kahville ja pohtii samalla kauppojen tulevaisuutta.
Linkorannan mielestä monitoiminen kauppa voisi olla hyvä ratkaisu. Pyheen kaupan tapaan kaupassa on hyvä olla myytävien kauppatavaroiden lisäksi kahvila ja kokoontumistila kylän väen tarpeisiin.
Kun kyläkaupasta tulee kylän kohtauspaikka, se voi näkyä myös kaupan kassalla.
Jaana Kujasen mielestä tärkeää on myös, että tuottajat, tavarantoimittajat ja tukut myyvät tuotteitaan kaupalla samoilla ehdoilla kuin suuremmille kaupoille. Kujasen mukaan heillä tämä on onnistunut aika hyvin.
Uutissi Turust
“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.