Varsinais-Suomessa on tehty lukemattomia havaintoja kiuruista ja töyhtöhyypistä.

Varsinais-Suomessa on tehty lukemattomia havaintoja kiuruista ja töyhtöhyypistä. Sisämaahan muuttolinnut etenevät, kun kylmä hellittää.
YLE Johanna Lehtola
Kuva: Heikki Junnila

 

Suomeen on puhaltanut viime päivinä lounaistuuli ja myötätuulessa maahan on saapunut lukuisia kiuruja ja töyhtöhyyppiä. Tosin linnut ovat pysähtyneet Lounais-Suomen rannikolle, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

– Muu maa on vielä pitkälti lumen peitossa. Jos lumitilanne olisi Suomessa toinen, linnut olisivat levittäytyneet isommalle alueelle ja jatkaneet muuttoaan sisämaahan. Nythän sisämaassa on toistaiseksi vielä hiljaisempaa, Södersved kuvailee tilannetta.

Birdlife Suomen ylläpitämän Tiir.fi -havaintosivuston mukaan Varsinais-Suomessa on tehty kahden päivän aikana kymmeniä havaintoja työhtöhyypistä. Södersvedin mukaan Turun seudulla on tällä hetkellä myös satoja kiuruja odottamassa säiden lämpenemistä, jotta ne voivat jatkaa matkaansa laajemmalle alueelle.

– Lisäksi Suomeen on saapunut jo hanhia. Metsähanhia on tullut viikonvaihteessa ja merihanhia jo helmikuun puolivälistä lähtien. Sitten on tehty havaintoja muutamista kurjista Varsinais-Suomessa, ja kevään ensimmäinen tylli on havaittu Utössä tiistaina, hän kertoo.

 

Yksittäisiä muuttajia jo sisämaassa

Vaikka suurin osa linnuista pysyttelee vielä Lounais-Suomessa, on yksittäisiä muuttajia ehtinyt jo sisämaahan.

– Töyhtöhyyppiä on havaittu Tampereen, Lappeenrannan ja Etelä-Savon alueella. Samaten yksittäisiä kiuruja on havaittu Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla, Södersved kertoo.

Kylmät kelit hidastavat kuitenkin lintujen kevätmuuttoa. Kun pakkaskausi hellittää, muuttolinnut etenevät syvemmälle sisämaahan.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan kevätmuutto on ajallaan. Viime vuosina se on tapahtunut aina aina helmikuun ja maaliskuun taitteessa.

– Kevätmuutto on aikaistunut muutamassa vuosikymmessä. Nykyiset kiurumäärät helmikuun ja maaliskuun vaihteessa olisivat olleet aika tavattomia vielä vähän aikaa sitten.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa