Hyvi uutissi -Turun yliopistossa kehitetään helppokäyttöistä mittaria, jolla selviää naisen hormonitaso – jatkossa tunnemyrskyn voi aavistaa

Apulaisprofessori Emilia Peltola on iloinen, että naishormonien tutkimus sai rahoituksen ja tutkimusryhmä voi kehittää anturia horminitasojen mittaamiseen. Kuva: Minna Rosvall / Yle

 

Yhdeksän hengen tutkimusryhmä kehittää maailmanlaajuisestikin harvinaista anturia, jolla hormonitason voi saada selville vaikka kotioloissa.

– Konkreettisesti mittarin tekniikka on käytännössä sama kuin esimerkiksi verensokerin mittaamisessa. Se voi olla sormenpäästä otettava näyte tai ihoon kiinnitettävä jatkuva mittaus, kertoo Peltola.

Alun perin tutkijan mielenkiinto aiheeseen lähti omasta kokemuksesta. Naishormonien taso romahtaa juuri ennen kuukautisia. Silloin naiset voivat vihata itseään, puolisoaan ja elämäänsä.

– Usein huomaa itsekin, että joku reaktio johtuikin hormonitasapainon heilahduksesta. Esimerkiksi sokeritasapainoa pystytään mittamaan helposti, miksei siis myös hormonitasapainoa.

Peltola kertoo, että sokeritasapainon mittaaminen on siksi niin helppoa, että sokeripitoisuus on niin suuri elimistössä. Hormonien pitoisuus on jopa miljardi kertaa sitä pienempi.

Peltola tutkii ryhmineen myös hermovälittäjäaineita.

– Niiden vapautus ja sisäänotto tapahtuvat millisekunneissa. Nopeus ja pienet määrät ovat tärkeimpiä kysymyksiä, joita yritämme ratkaista.

Hermovälittäjäaineet ovat niin keskeisiä tunteille, että jotkut niistä ovat saaneet lisänimiä. Oksitosiini on rakkaushormoni ja serotiini hyvän olon hormoni.

Lääketutkimuksessa tutkitaan usein vain miehiä

Lääketutkimus on apulaisprofessori Emilia Peltolan havaintojen mukaan mieskeskeistä. Tämän hän haluaa ottaa esiin, kun puhutaan naishormonien tutkimisen tärkeydestä.

Monet tutkimukset tehdään vain miehillä tai miespuolisilla rotilla ja hiirillä, sillä naisten hormonikierto lisää tulosten vaihtelevuutta.

– Naisten soluissa ja naishiirissä tulosten vaihtelevuus lisääntyy hormonien vaikutuksesta. Tarvitsisimme enemmän soluja ja koe-eläimiä, jolloin tutkimukset olisivat kalliimpia. Näin nämä hormonivaikutukset jäävät täysin huomiotta, kertoo Peltola.

Naisia on maailmassa 3,5 miljardia, joten Peltola odottaa, että hormonien merkitys ihmisten elämässä otetaan aiempaa enemmän huomioon.

– Mielessäni on ollut jo kymmenen vuotta, että naisten hormonien mittaaminen olisi kivaa. Tutkimuksen tärkeyttä on ollut vaikeaa perustella miesvaltaisessa tutkimusympäristössä.

Hormonit vaikuttavat naisten elämään monella tavalla

Monet lääkkeet voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Toisaalta kuukautiskierto voi vaikuttaa lääkkeisiin. Sydänlääkkeet aiheuttavat rytmihäiriöitä tietyssä vaiheessa kuukautiskiertoa. Yleisin syy, miksi lääkkeitä vedetään markkinoilta, on yllättävät sivuvaikutukset naisilla. Hormonit liittyvät tähän.

– Ei voida tietää, missä vaiheessa hormonitasapaino on, kun emme pysty tutkimaan ihmistä koko ajan. Jatkuvaan mittaukseen ei ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia.

Esimerkiksi vaihdevuosi-ikäisen naisen hormonitason mittaaminen vaatii käynnin lääkärillä.

Ennen kuin hormonitasoa voi mitata samaan tapaan kuin vaikka älykellolla mitataan sykettä, tarvitaan vuosia kestävä tutkimus. Jonkun start up -yrityksen kontolle jää luonnollisesti itse laitteen kehittely.

– Tutkimuksen alussa mittaamme suolaliuoksissa hormonipitoisuuksia. Vähitellen ne mitataan verinäytteistä. Voimme lisätä koehenkilöiden näytteisiin hormoneja ja hermovälittäjäaineita. Sen jälkeen vasta ovat vuorossa kliiniset tutkimukset.

YLE

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.



+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa