Viikon turkulainen Victor Westerholm

 

Viimeinen düsseldorfilainen hermin päässä

Victor Westerholm oli Turun taidemuseon ensimmäinen johtaja, professori ja maan kärkikaartiin kuulunut taiteilija. Niin, ja ”viimeinen düsseldorfilainen”.  Düsseldorfin koulukunnaksi sanotaan joukkoa taiteilijoita, jotka saivat koulutuksensa Düsseldorfin taideakatemiassa ja joille oli ominaista romanttis-realistinen tyyli. 1800-luvun loppupuolella vaikuttaneen ryhmän pyrkimyksenä oli luonnontutkimuksen kautta päästä ilmaisun luonnollisuuteen. Aiheita olivat metsä- ja vuoristomaisemat, samoin meri, järvi ja muut vesiaiheet. Tämä kaikki näkyy Westerhomin töissä, joissa usein viivähdetään Ahvenanmaan  silmiä hiveleviisä idylleissä. Paitsi taiteilijana ja museonjohtajana Westerhom oli merkittävä uuden taiteilijapolven opettajana. Hänen oppilaitaan Turun piirustuskoulussa olivat muun muassa Wainö Aaltonen ja Juho Rissanen.
Westerholmin ulkomuodosta pääsee selville, vaikka ei selailisi matrikkeleja. Hänen viiksekäs hahmonsa tarkkailee maisemia taidemuseon edessä olevan  parimetrisen hermin eli kivipylvään päästä. Hänen siirtämiseensä ei ole mitään syytä, vaikka erään toisen aikalaisen pysti raijattiin samoista maisemista kaupungin varastoon.

 

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa