Viikon turkulainen Unto Salo

 

Unto Salo oli iso tammi

Keitä me olemme? Mistä me tulemme? Mitä me teimme? Nämä ovat tiedemiesten ja taiteilijoiden yhteisiä kysymyksiä. Tieteen puolella yksi tapa hakea vastauksia on arkeologinen tutkimus, Turussa tuon tutkimuksen suurmies oli Unto Salo (1928-2019).

Tyrväällä syntynyt Salo tuli Satakunnan museon johtajan paikalta perustamaan Turun yliopiston arkeologian laitosta ja aloitti sen professorina vuonna 1972. Siinä hommassa hän teki kaksi vuosikymmentä kestäneen uran, jonka aikana hän opiskelijoidensa ja työtoveriensa kanssa toi paljon uutta valoa esihistoriaamme. Satakunnan ja Varsinais-Suomen esihistoria oli hänen suuren kiinnostuksensa kohteena. Hän tutki arkeologian avulla myös suomalaista muinaisuskoa ja kristinuskon tuloa Suomeen. Hän osoitti, että muinaisusko alkoi Aurajokivarressa kääntyä kohti kristillisiä menoja jo 700-luvulla, paljon aiemmin kuin ennen aiemmin oli ajateltu.  Salo tunnetaan myös kielihistorian käyttämisestä arkeologian aputieteenä. Hän oli vuosia tuttu näky muun muassa Vanhalinnan linnavuorella ja Maarian Kärsämäen kaivauksilla.

Vielä eläköidyttyäänkin Salo jatkoi kirjallisia töitä. Hänen elämäkerrallinen teoksensa Iso tammi on järkäle kirjakseen. Iso tammi oli Salokin.

Kuva: Turun kirjamessut/Tomi Glad

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa