Viikon turkulainen Torbjörn Kevin

 

Kalle ei presidenttiä pelännyt
Moni toimittaja kirjoittaa politiikasta koko ikänsä, mutta harva pääsee sanomaan, että on kirjoituksillaan oikeasti vaikuttanut yhteiskunnalliseen kehitykseen. Åbo Underrättelser -lehden päätoimittajana 27 vuoden ajan toiminut Torbjörn (ystävien kesken Kalle) Kevin mainitaan journalistina, jonka intohimoinen harrastuneisuus valtiosäännöstä ja perustuslaista ja siitä seurannut laajojen analyysien sarja otettiin huomioon, kun maan perustuslakia vuosituhannen vaihteessa uudistettiin.
Kevin seurasi menoa Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren Suomessa 1980-1990 -luvuilla ja pani merkille, että presidentillä oli lain mukaan mahdollisuus epädemokraattisella tavalla sanoa ensimmäinen sana hallituksia muodostettaessa ja ohittaa halutessaan vaalivoittajan tuoreeltaan saama valtakirja. Pääkirjoituksissaan esittämänsä kritiikin hän kokosi pamflettiin Välj bort presidenten – förädla demokratin (Schildt’s 1998) . Kirjassa Kalle täräytti suorasanaisesti, että suomalainen kansanvalta olisi terveemmällä pohjalla, jos luopuisimme presidentin virasta ja jalostaisimme demokratiaa keskittämällä ulkopoliittisen vallan eduskunnan valitsemalle pääministerille ja valtioneuvostolle. Mielipide ei edustanut valtavirtaa suorasta kansanvaalista innostuneiden kansalaisten keskuudessa eikä presidentti Ahtisaarikaan sille käsiään taputtanut, mutta löysi samanhenkistä pohjaa perustuslakiuudistusta valmistelleiden oikeus- ja valtio-oppineiden parissa.  Tarvittava parlamentaarinen enemmistö löytyi ja vuonna 2000 perustuslakia viilattiin niin, että presidentiltä poistettiin oikeus valita hallituksen muodostaja.  Sen lain kanssa Kallekin sanoo voivansa hyvin elää eikä enää vaadi presidenttiä viralta.
 Seitsemänkymppisiään pari vuotta sitten juhlinut, yhä aktiivisesti kirjoittava Kalle viettää kesänsä Dragsfjärdin maisemissa ja kiskoo päivälliskalat omalta laituriltaan.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa