Viikon turkulainen Sigrid Juselius

Pikku Sigrid -parka, unohtumaton
Åbo svenska samskolanin oppilaan Sigrid Juseliuksen kohtalo oli surullinen. Hänen vanhempansa erosivat tytön ollessa kuusivuotias, edessä oli muutto  ädin kanssa Porista ensin Tukholmaan, sitten Turkuun. Täällä hän sairastui tuhkarokkoon, jota seurasi vielä kohtalokkaampi sairaus, keuhkotuberkuloosi.  Sigrid Juselius kuoli vain 11 -vuotiaana vuonna 1898.
 Surullinen pieni elämänkohtalo olisi ajat sitten jäänyt historian hämärään, ellei Sigridin isä olisi ollut yksi Suomen rikkaimmista miehistä, teollisuusmies Fritz Artur Juselius, Turun kauppakoulun kasvatti, sahaparoni  ja yksi Porin Puuvillatehtaan perustajista. Fritz suri tyttärensä kuolemaa kovin. Kuunnellessaan Sigridin kuolinkelloja Turun tuomiokirkossa hän katseli Kaarina Maununtyttären sarkofagia ja sai idean siitä, että Sigridin hauta voisi olla niin kaunis, että tyttären muisto säilyisi kauan. Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen kanssa  valmistui suunnitelma Juseliuksen mausoleumista, josta tuli ehkä Suomen merkittävin hautamuistomerkki ja yksi Porin tunnetuimista matkailunähtävyyksistä.  Siellä Sigrid lepää marmorisessa arkussaan, tuoreita lempikukkia  päivänkakkaroita aina vierellään.
 Huikean kaunista Juseliuksen mausoleumia tärkeämpi tapa muistaa Sigridiä oli se, että F.A. Juselius perusti testamentissaan Sigridin nimeä kantavan säätiön,  jonka pääoma on nykyään noin 700 miljoonaa. Se on Suomen suurin lääketieteellistä tutkimusta tukeva säätiö. Sigridin nimeä kuolemattomana säilyttävä  säätiö rahoittaa joka päivä työtä, jolla pelastetaan monien sellaisten lasten elämiä, joiden nimeä ei välttämättä historiankirjoissa mainita.
Kuva: SJ säätiö

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa