Viikon turkulainen Rauno Aaltonen

 

Rauno Aaltonen:

Vain Päijänne jäi valloittamatta

Suomi ajettiin moottoriurheilun maailmankartalle paljon ennen Bottasta, Räikköstä tai Häkkistä. Käsite ”lentävä suomalainen” syntyi 1960 -luvulla ja varsinkin Monte Carlon rallin ensimmäinen suomalaisvoittaja Timo Mäkinen muistetaan tässä yhteydessä mainita. Mäkistäkin menestyneempi, turkulaisittain mielenkiintoinen hahmo moottorien maailmasta on Rauno Aaltonen, jonka palkintokaapissa on paitsi Monte Carlon voittopokaali vuodelta 1967, myös uskomaton kokoelma palkintoja moottoriurheilun eri aloilta.  ”Ralliprofessoriksi” tituleerattu Aaltonen voitti moottoriveneilyn Suomen mestaruuden jo 15-vuotiaana ja kahta vuotta myöhemmin saman tittelin moottoripyörien maarata-ajajana. Speedwayssä Aaltonen oli joukkueajon Suomen mestari. Unohtumaton kisa oli kamppailu Neuvostoliiton parhaimmistoa vastaan Leningradissa 200 000 katsojan edessä. Myös TT-ajajana tuli menestystä, mm. superkovan Hedemoran osakilpailun voitto Ruotsissa.

Rallikuskina Aaltonen oli aikanaan maailman ykkönen. Hän voitti 30 vuotta kestäneellä urallaan lähes kaiken mahdollisen lukuunottamatta Safarirallia, johon otti osaa 23 kertaa ja ylsi toiseksi kuusi kertaa.  Olisi luullut, että mikään ei noiden menestysten jälkeen enää olisi jäänyt suosituimmaksi suomalaiseksikin valittua vauhtihurjaa harmittamaan.

Ylen mainiossa Tomin nuoteista-sarjassa Aaltonen kuitenkin kertoo, että se jurppii, että myös kevätkuraisen Päijänteen ympäriajon voitto oli näpeissä. Se jäi saavuttamatta järjestäjien tyhmän virheen takia. Pyörää piti siirtää puoli metriä ennen lähtöä, jotta viivalla olisi  tilaa kaikille. Toinen tuomari tulkitsi siirron varaslähdöksi ja rätkäisi viiden minuutin aikasakon.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa