Viikon turkulainen Matti Rag Paananen

 

Rag ei ole tiukkapipo

Taiteilijaneroihin liitetään monenlaisia ominaisuuksia. Usein mainitaan umpimielisyys ja jopa ihmisarkuus, ajatellaan että erityislahjakkaat ihmiset helposti ottavat etäisyyttä meihin tavallisiin tallaajiin. Harva luova superlahjakkuus tunnetaan itseironisesta huumorista tai suoranaisesta pelleilyn halusta.

Hirvensalon tuottelias taiteilijaguru Matti Rag Paananen on poikkeus säännöstä. Hän nimesi ateljeensa Rägäläksi ja maalasi pelkkää hymyä olevan Muna Lisan. Hän nauraa paljon ja mielellään, eniten itselleen.

Lempinimi Rag tulee ajoilta, jolloin jazz oli kapakkapianisti Paanasen leipälaji. Hänelle on kuitenkin tyypillistä, että jatsiin ei jääty jammailemaan vaan luovuus sai rönsyillä vapaasti. Miehestä tuli säveltäjä, taidemaalari, kirjailija ja runoilija,  vieläpä masai-heimon jäseneksi vihitty tutkimusmatkailijakin. Kirjoja, albumeja ja nuottivihkoja on ilmestynyt kymmenittäin. Taiteilijan ja muusikon työn lisäksi Rag ehti työskennellä merimiehenä ja kullankaivajana. Synkkäkin piirto Ragin elämäntarinaan liittyy: Prinsessa -tyttären yliannostuskuoleman jälkeen Matti ja Ammi Paananen heittäytyivät kymmeneksi vuodeksi huumeiden vastaiseen valistustyöhön.  Tuloksena oli muun muassa 200 kouluissa pidettyä konserttia.

Vuonna 1939 syntynyt Rag ei ole osannut jäädä eläkeläiseksi, vaikka saikin ansaitun taiteilijaeläkkeen jo yli kymmenen vuotta sitten.

Aforismejakin Paanaselta syntyy, esimerkiksi tämä:

-Minulla on huono omatunto. Se ei ole vielä koskaan kolkuttanut.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa