Viikon turkulainen Lauri Honko

 

Lauri Honko kulki Lönnrotin jälkiä

Tiesittekö, että Turussa on maailman laajin saamelaisen kansanperinteen äänityskokoelma? Se on perintöä Lauri Hongolta, tutkijalta, jolle samoilu saamelaisten mailla, itkuvirsien äänitys Inkerinmaalla ja osallistuminen intialaisten kansanuskonnon harjoittajien uhrijuhliin oli yhtä luontevaa.

Näin Kalevalan päivän jälkilämmössä on tosiaan hyvä muistella suomalaisen kansanrunouden tutkimuksen, folkloristiikan ja uskontotieteen turkulaista suurmiestä Lauri Honkoa.

Hangossa vuonna 1932 syntynyt ja Helsingin yliopistossa tohtoriksi väitellyt Honko tuli professoriksi Turkuun vuonna 1961 ensin pariksi vuodeksi, vuonna 1971 vakinaiseksi. Hongon kansainvälinen verkosto oli valtava. Hän toimi pohjoismaisten folkloristien instituutin johtajana ja 15 vuoden ajan kansainvälisen kansanperinteen tutkimusinstituutin ISFNR:n presidenttinä.  Kunnioitus suurta edeltäjää Elias Lönnrotia tuli esille, kun Honko vuonna 1998 perusti Turun yliopistoon Kalevala-instituutin. Häntä kiinnosti loputtomasti Kalevalan vertaaminen  muiden kansojen eepoksiin kuten Viron Klaevipoegiin ja Etelä-Intian suulliseen perimätietoon.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa