Viikon turkulainen Kustaa Merilä

 

Merilän Kustu oli legenda

Nyt, kun pyöräilykausi on alkanut ja turkulaiset huristelevat ihan ilokseen fillareillaan pitkin jäistä vapautuneita pyöräbaanoja, on paikallaan valikoida viikon turkulaiseksi Kustaa Merilä, suomalaisen polkupyöräteollisuuden aloittaja ja suurliikemies. 

Kustu tuli vuonna 1898 Turkuun köyhänä poikana Mietoisten Katavaisista ja perusti polkypyöräliikkeen Maariankadulle, Puutorin kulmalle. Kun katteet jäivät tuontipyörissä niukoiksi, päätti Merilä koettaa onneaan tehtailijana. Hän alkoi valmistaa Olympus -merkkisiä pyöriä Kaarinassa, tarkemmin sanoen ihan keskellä nykyistä Turkua, Karibia-hotellin vieressä. Loppu on niin sanotusti historiaa. Suomen ensimmäinen pyörätehdas toimi yli 60 vuoden ajan ja tehtaan patruuna Kustu näki, miten rikkaitten kloppien leikkikalusta kehittyi koko kansan kulkuväline ja vielä senkin, miten mopokausi ajoi ohi pyöräillen työmatkansa ja puolison hakureissunsa hoitaneiden sukupolvien.

Nummenpakan tehtaassa oli parhaimmillaan yli 400 työntekijää. He saivat nauttia ja kärsiä Kustun äkkiväärästä ja räiskähtelevästä luonteesta, jonka jäljiltä on jäänyt elämään juttu jos toinenkin. Niin kuin sekin, miten Kustu tilipäivänä toppuutteli liian innokkaasti tilipussiaan odottaneita palkollisiaan:

-Älkkä pojat hosuko. Rauhallisest vaan, rauhallisest. Ihan niin ku töissäki.  

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa