Viikon Turkulainen – Kauko lehtinen

Suomen Picasso ajoi papalla Arlesiin
 Hammasteknikoksi valmistunut Kauko Lehtinen (1925-2012) ei kauan jaksanut värkätä proteeseja huonohampaisille. Taiteilijan kutsumus veti puoleensa. Otto Mäkilän surrealismi säväytti piirustuskoulussa opiskelleen nuoren miehen  tajuntaa, samanhenkisten tekijöiden Ryhmä 9 oli mainio sparrauspaikka. Varsinaisen  nuoruuden pyhiinvaelluksen Lehtinen teki turkulaisella pappatunturi-mopolla Arlesiin. Etelä-Ranskan aurinko kuori  nahat kasvoista, Van Goghin maisemien  valo ja tunnelma jättivät jälkensä tuotantoon niin vahvasti, että Lehtistä alettiin kutsua Suomen Picassoksi. Kokonaan uusi suunta löytyi toisella Ranskan matkalla Pariisissa 1961: siellä Lehtinen muun muassa näki, miten Niki de Saint Phalle teki taidetta ampumalla väripusseja kankaan päällä; kokemus johti Lehtisen täysabsraktiseen kauteen   Lehtinen oli yksi Suomen tuotteliaimpia taiteilijoita, töiden kokonaismäärä lasketaan tuhansissa. Taiteilijaprofessorin arvonimi ja ja taidemuseoiden kokoelmiin hankittujen teosten suuri määrä kertovat siitä, että Saramäen koululle rakentamassaan ateljeessa  vanhuuden päiville saakka työskennellyt Lehtinen  on Suomen 1900-luvun loppupuolen nykytaiteen suurimpia  nimiä.
Kuvateksti:
Vuonna 1958 Kauko Lehtinen maalasi omakuvansa  kuolleen linnun kera vielä aika perinteiseen tyyliin. Muutaman vuoden kuluttua “Suomen Picasso” jo hylkäsi esittävän muodon ja siirtyi villiksi abstraktikoksi.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa