Viikon turkulainen Katariina Jagellonica

 

Ei haarukka- mutta pitsipioneeri

Jos et tiedä muuta Katariina Jagellonicasta kuin sen, että hän toi haarukan Suomeen, on tietosi aika lähellä nollaa. Haarukka luultavasti oli käytössä ainakin joissakin talouksissa Suomessa, kun Katariina komeine myötäjäisineen saapui Turun linnaan jouluksi 1562. Kuuluisa Katariinan tuoma haarukka löytyy hänen omaisuusluettelostaan, mutta ei pidä luulla, että se olisi syömiseen tarkoitettu ruokailuväline. Kaksipiikkisen aseen tarkoitus oli pihvinviipaleiden nostaminen tarjoiluvadilta lautaselle.

Sekin on virhekuvitelma, että Katariinan ja hänen puolisonsa herttua Juhanan renesanssihovi Turun linnassa olisi ollut komea,  pitkä kausi. Katariina viipyi Turussa vain vaivaiset kahdeksan kuukautta, sen jälkeen oli edessä siirtyminen vangitun miehensä kanssa Gripsholmin linnaan. Nuo kuukaudet olivat toki sen verran uljasta aikaa, että voimme hyvin nimetä Katariinan viikon turkulaiseksi.

Puolalais-milanolaista ylhäistä sukua oleva Katariina tuotiin vaimoksi Turkuun, vaikka Juhanan ohella hänen kättään hamusi paljon vallakkaampi  mutta myös karmeampi kruunupää, Venäjän Iivana Julma. Iivana yritti kaapata morsion, kun tämän saattue taivalsi Baltian läpi kohti Tallinnaa ja lähetteli vielä Gripsholman vankeussaikanakin  himokkaita viestejä, joiden mukaan olisi maksanut kelpo summat, jos olisi saanut Katariinan ”panttivangiksi” Moskovaan. Vaara väistyi, kun Eerik-kuningas syöstiin vallasta ja Juhanasta tuli kuningas  ja Katariinasta kruunattiin kuningatar.

No, ehkä Katariinan tuoma haarukka ei ollut ainutlaatuinen tuliainen. Mutta hänen vaatteidensa hienot neulotut koristeet olivat jotain ihan uutta täällä. Sanaa pitsi ei vielä tunnettu, mutta Katariinan pitsisukat saattivat olla ensimmäiset laatuaan Auran rannoilla.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa