Viikon turkulainen Juha Vikatmaa

 

Juffe oli uudenlainen porvari

Kokoomuksen vaalivoiton jälkitunnelmissa voidaan viikon turkulaiseksi nostaa henkilö, joka muokkasi porvaripuolueen julkikuvaa ja poliittista ohjelmaa nopeasti  50 vuotta sitten. Oikeustieteen tohtori Juha Vikatmaasta tuli lyhyen elämänsä aikana palvottu ja parjattu uudistaja, 1970-luvun kokoomusnuorten idoli ja kokonaisen poliittisen sukupolven symbolihahmo. Jotain tuosta uudistushengestä ehkä voidaan tunnistaa mahdollisen tulevan pääministerinkin puheista.  Vuosi sitten kuollut Ilkka Kanerva oli sanasta sanaan Vikatmaan opetuslapsi. Vikatmaan mielestä perinteiset kristillis-isänmaalliset aatteet eivät enää riittäneet, porvarienkin olisi tunnettava sosiaalista vastuuta heikommassa asemassa olevista ja  ympäristönsuojelusta ja ryhdyttävä aktiiviseksi ammattiyhdistysliikkeessä . Nämä ajatukset puolueen oikea laita vielä salli, mutta Vikatmaan kiihkeä into saada puolueelle presidentti Kekkosen hyväksyntä ja luottamuksellisten suhteiden luominen Neuvostoliitton edustajiin Suomessa oli liikaa Tuure Junnilalle ja kumppaneille. On ymmärrettävää, että vanha väki hirmustui, kun Vikatmaa uhosi, että puolueen on ajettava ”niin lujaa, että pxxxa putoaa rattailta”.

Vaalimainonnassaan Vikatmaa rikkoi perinteiset rajat. Hän pukeutui haalareihin ja ilmoitti, että hän edusti remonttimiehiä. Paljon myöhemmin tehty Sauli Niinistön ”Työväen presidentti” -kampanja ammensi vähän samasta ideasta.

Juha Vikatmaan elämä päättyi vuonna 1974 joulukuussa  traagisesti oman käden kautta vain 33-vuotiaana. Perintö kuitenkin on elänyt, myös näihin vaaleihin saakka.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa