Viikon turkulainen Ismo Kallio

 

Paljon muutakin kuin Vara-Manu

Ida Alberg -palkinnolla, Pro Finlandia -mitalilla  ja lukuisilla muilla huomionosoituksilla palkittu näyttelijälegenda Ismo Kallio loisti sadoissa rooleissa niin näyttämöllä kuin elokuvissakin. Silti monille tulee hänen nimensä kuulemisen jälkeen ensimmäisenä mieleen imitaatiohahmo Mauno Koivistosta, rooli joka toi ramppien veteraanille liikanimen Vara-Manu.  Niin usein käy: Hamletit unohdetaan, Turhapurot muistetaan.
Mauno Koiviston matkiminen kävi  helposti, sillä vuonna 1935 syntyneelle Kalliolle Turun murteen nuotti oli selkäytimessä ja  kun ulkonäkökin vielä sattui lähelle Manun (Tai Maukan, niin kuin Turussa nuoruusvuosina kutsuttiin) habitusta, oli ”varapresidentti” valmis.
Sitä harvemmin muistetaan, että Ismo Kallio teki merkittävän uran myös opettajana teatterikorkeakoulussa, näytteli komisario Susikoskea toisen turkulaisen Yrjö Nortan ohjaamassa elokuvassa  ja levytti paitsi humoristisia renkutuksia, myös Kai Chydeniuksen säveltämiä Eino Leinon runoja.
”Mies voi lähteä Turusta, mutta Turku ei lähde miehestä” on tuttu sanonta, joka sopii Ismo Kallioon erinomaisesti. Turkuun hän lopulta päätyi: hautapaikka löytyy Vasaramäen kalmiston vanhojen lehmusten alta.
Kuva: Ismo Kallio komisario Susikoskena elokuvassa Kolmas laukaus vuonna 1959.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa