Viikon turkulainen Helge Herala

 

Hegulin lihikset olivat kaupungin parhaat
Helge Herala muistetaan koomisista rooleista, joissa hän valloitti ensin Suomi-filmin valkokankaan, sitten television mustavalkoisen kultakauden. Lempinimi ”Heguli” vakiintui vasta kypsässä iässä, kun Herala isännöi maan mainiota ”valehtelijoiden klubi” -viihdeohjelmaa. Vaikka Helge syntyi Hämeenlinnassa ja vietti suurimman osan elämästään Helsingissä, hänet voidaan hyvinkin hyväksyä viikon turkulaiseksi. Hän muutti aseseppäisänsä mukana Turkuun 10-vuotiaana ja kävi Turun lyseota, touhusi partiolaisena Metsänkävijöissä ja oli töissä jokirannan pommitehtaassa talvisodan aikana.  Armeija tuli käytyä Turun laivastoasemalla, sen jälkeen kutsuivat sotatoimet pitkää nuorukaista. Helge joutui seuraamaan lähietäisyydeltä panssarilaiva Väinämöiseltä, miten sisaralus Ilmarinen ajoi miinaan ja upposi vieden mukanaan satoja ikätovereita. Turussa Herala myös aloitti näyttelijän uransa, ensin  Turun Työväen Teatterissa  vuonna 1946 ja edelleen Turun kaupunginteatterissa, missä tapasi vaimonsa Marja Korhosen. Helgen ja Marjan avioliitosta syntyi  kolme lasta. Jarkko -pojan kuolema auto-onnettomuudessa järkytti Helgeä, hän luopui näyttelemisestä ja haki uutta suuntaa elämälleen. Hän perusti yhdessä  veljensä kanssa Turkuun leipomon, jota pyöritti 13 vuotta. 80-luvun turkulaiset muistavat ainakin sen, että Heralan leipomon lihapiirakat kilpailivat kaupungin parhaan lihiksen tiittelistä. Koomikko ja leipuri  Herala näytti Turkuun palattuaan, että taidot eivät pysähtyneet yleisön naurattamiseen. Antonio Vallejon Goya -näytelmässä Heguli eläytyi riipaisevan voimakkaasti kuuroutuvan taiteilijan tuskaan.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa