Runosmäki saa monitoimitalon

Runosmäestä puretun koulun tilalle aletaan rakentaa monitoimitaloa. Kaupungin osuus tiloista on 75 % ja seurakunnan 25 %. Runosmäkeläisten toivotaan osallistuvan talon tulevan toiminnan kehittämiseen. Rakentaminen alkaa maaliskuun alussa ja valmista on helmikuussa 2024.

 

 • koko 5 385 k-m² + piharakennukset 190,5 k-m²
 • kaupungin osuus tiloista on 75 % ja seurakunnan 25 %
 • hankkeen tilaaja: Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo
 • urakoitsija: NCC Suomi Oy
 • Kaupunginhallitus vahvisti 20.12.2021 tilaajan budjetiksi 19.993.440 euroa (alv 0 %)
 • valmis helmikuussa 2024

Runosmäen uuden monitoimitalon tulevia käyttäjiä ovat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Turun kaupungin hyvinvoinnin, kasvatuksen ja opetuksen sekä vapaa-ajan palvelukokonaisuudet. Kaupungin ja seurakunnan tavoitteena on saada runosmäkeläisille helposti lähestyttävä ja avoin kylätalo, jossa erilaisten uskontojen ja vakaumusten näkyminen on tervetullutta.

Monitoimitaloon saadaan päiväkoti, neuvola, perhekeskus, kirjasto ja nuorisotila. Seurakunnan tiloja ovat kirkkosali, seurakuntasalit, toimituskappeli, sakaristo, diakonian vastaanottotila ja kerhotilat. Monitoimitaloon tulee myös yhteiskäyttötiloja, jotka ovat asukkaiden ja alueen toimijoiden yhteisessä käytössä.

Taide levittäytyy sekä rakennuksen ulkopuolelle että sisätiloihin. Sisätilojen teos tullaan suunnittelemaan yhdessä runosmäkeläisten kanssa ja sisäänkäynnin läheisyyteen nouseva taideteoskin heijastelee tekijöidensä kuvauksen mukaan rakennuksen yhteisöllistä ja alueen asukkaita yhteen kokoavaa luonnetta.

Rakentaminen alkaa maaliskuun alussa

Kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja, vs. tilapalvelujohtaja Leevi Luoto Turun kaupungin edustajana on tyytyväinen hankkeen etenemiseen:

– Turun kaupunki on toteuttanut viime vuosina isoja monitoimitaloja Yli-Maariaan ja Hirvensalon Syvälahteen. Näissä hankkeissa on luotu malli tilojen tehokkaalle yhteiskäytölle kaupungin eri toimintojen kesken. Runosmäen monitoimitalossa yhteiskäytön suunnittelu viedään kokonaan uudelle tasolle, kun saman katon alle yhdistetään laajasti kaupungin ja seurakunnan toimintoja.

Arkkitehtitoimisto Konkret Oy on yhteistyössä tilaajan ja monitoimitalon tulevien käyttäjien kanssa edennyt kehitysvaiheen aikana suurin harppauksin suunnittelutyössä, kertoo pääsuunnittelija Jaakob Solla:

– Muutoksista huolimatta suunnitelma on säilyttänyt alkuperäisen, luonnosvaiheessa kehitetyn idean neljästä massasta, jotka muodostavat keskelleen avoimen kylätorin.

NCC Suomi Oy lähtee rakentamaan hanketta vuoden kestäneen kehitystyön tuloksena, kertoo työpäällikkö Jari Piili:

– Viimeinkin päästään aloittamaan rakentaminen. Keskellä Runosmäkeä on tontti seissyt tyhjillään jo pari vuotta, mutta nyt siihen alkaa nousta jotain, mitä ei olla ennen nähty. Todellinen monitoimitalo, joka korottaa Runosmäen palvelut toiseen potenssiin.

Muistan pikkupoikana, kun Runosmäkeä rakennettiin. Nostokurjet näkyivät Takakirveelle meidän kerrostalomme ikkunaan. Enpä olisi tuolloin uskonut, että kerran olen tuolla vielä minäkin.
– Jari Piili, NCC Suomi Oy

Runosmäen asukkaat kutsutaan aluefoorumiin

Turun kaupungin aluetyönkehittäjä Sari Turpeinen kertoo tehneensä yhteistyötä alueen asukkaiden kanssa, jotta uudet tilat palvelisivat kaikkia runosmäkeläisiä:

– Toivomme, että asukkaat osallistuisivat jatkossakin talon toiminnan kehittämiseen. Kevään aikana on tulossa Runosmäki-Raunistula-suuralueen aluefoorumi, jossa kaupunkilaisilla on mahdollisuus esittää kaupungin työntekijöille esimerkiksi monitoimitalohankkeeseen liittyviä kysymyksiä. Tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Kirkkoherra Laura Maria Latikka näkee monenlaisia yhteistyömahdollisuuksia talon muiden toimijoiden kanssa:

– Voimme järjestää toimintaa ja tilaisuuksia niiden kanssa ja myös rinnakkain, erikseen ja toistemme tarjontaa täydentäen. Käynnistämme toiminnan suunnittelun jo nyt. Tärkeintä on kohdata alueen monenlaisten ihmisten tarpeet ja toiveet. Suunnittelemme tulevaa toimintaa samalla kun meillä on kirkon vuosisatainen hengellinen perintö vaalittavana. Erilaisten uskontojen ja vakaumusten näkyminen talossa on tervetullutta.

Palvelupäällikkö Kari Pohjola Turun kaupunginkirjastosta kertoo monitoimitalon tulevien käyttäjien olevan innoissaan rakentamisen alkamisesta:

– Onhan se todella hienoa, että rakentaminen pääsee käyntiin. Niin pitkään on suunniteltu ja yritetty porukalla miettiä, mitä kaikkea uuteen monitoimitaloon tullaan saamaan. Hiljalleen päästään kohti konkretiaa, kun tulevat tilat alkavat hahmottua ja kalustuksestakin jo keskustellaan. Ainahan on tärkeää, että on asioita, joita voi odottaa.

 

Urakan toteuttaa ”Runosmäki yhdessä”-niminen ryhmittymä

 • ryhmittymän urakoitsija: NCC Suomi Oy
 • muut jäsenet: Bonava Suomi Oy, TVT Asunnot Oy ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
 • pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy
 • arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy
 • rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
 • rakennusfysiikka; Sweco Rakennetekniikka Oy
 • LVI: Rejlers Finland Oy
 • automaatio: Rejlers Finland Oy
 • sähkö- ja telesuunnittelu: Rejlers Finland Oy
 • pohjarakennesuunnittelu: SM Maanpää Oy
 • akustiikkasuunnittelu: Promethor Oy
 • tietomallikoordinaattori: Sweco Rakennetekniikka Oy

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa