Viikon turkulainen Esko Valtaoja

 

Esko tuntee mustien aukkojen röyhtäilyt

Turun yliopiston avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja tunnetaan säihkyvänä  tieteellisen tiedon kansanomaistajana. Hänen kirjoittamansa tietokirjat ovat tavoittaneet kymmentuhantisen yleisön ja uutta kirjaa pukkaa markkinoille melkein joka vuosi. Vuonna 1951 Sodankylässä syntynyt guru on elävä osoitus siitä, että uteliaisuuden ja uuden ihmettelyn ei tarvitse loppua eläkeiän alkaessa.

Menestys kansanomaisen tekstin tekijänä peittää alleen sen tosiasian, että Valtaojan tutkijanura on kansainvälisessä mielessä yksi suomalaisista menestystarinoista. Kun mieheltä itseltään kysyy, mitä hän on tutkinut, hän naurahtaen sanoo tutkivansa, miten mustat aukot röyhtäilevät. Nämä usein galaksien keskustoissa majailevat valtavat massakeskittymät ovat painovoimaltaan niin uskomattomia, että edes valo ei pääse niistä pakenemaan. Mutta plasmasuihkuja niistä saatta singahtaa: niiden ominaisuuksia Valtaoja tuntee ehkä enemmän kuin kukaan muu ihminen maailmassa.

Esko Valtaojan mainioihin piirteisiin kuuluu se, että hän tuon tuosta kirjoittaa myös oman alansa ulkopuolisista asioista, osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja on innokas kulttuurialan puolustaja. Nuo ovat asioita, joista välillä sataa kritiikkiäkin. Suomessa pidetään sopimattomana, jos joku touhuaa oman kuplansa ulkopuolella.

Kuva: Public Domain

 

 

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa