Viikon turkulainen Erik Bryggman

 

Jos pitäisi nimetä  harmonisin paikka Turussa, se voisi olla  vanhan hautausmaan Ylösnousemuskappeli. Sen penkeillä joutuu vain yleensä  istumaan niin surullisissa merkeissä, että rakennuksen huikean hieno arkkitehtuuri ei saa ansaitsemaansa huomiota. Tai ehkä saakin, on kuultu  sanottavan, että ikkunoista lankeava valo ja kuin saumattomasti luontoon liittyvä sisätila ikään kuin tuovat tuovat lohtua ja rauhaa surevaan mieleen.

Ylösnousemuskappeli on arkkiteht Erik Bryggmanin  kiitetyimpiä töitä, mutta näkyvät hänen työnsä jäljet monessa kohdassa ruutukaava-aluettakin. Hotelli Seurahuone, Kåren, Betel-kirkon torni, Atriumin talo ja Sammon entinen pääkonttori  ovat taattua bryggmania.

Pansion telakan työläisille rakennettu asuinalue on nykyään arvostettu, ajattoman kaunis, museoviraston suojelema asuinympäristö. sen Bryggman suunnitteli pian sotien jälkeen.  

Vuonna 1891 Turussa syntynyt Bryggman oli ensimmäisiä funktionalisteja. Toisin kuin monet muut suuntauksen mestarit, hänen ihanteenaan eivät olleet suorakulmaiset laatikot. Päinvastoin, Bryggman kehotti rakennusmestareita heittämään vatupassin menemään, jotta seinäpinnoista tulisi eläviä. Ja elävää luontoa Bryggman rakasti. Jos rakennuspaikalta ei ollut ihan pakko kaataa puita, niin niihin ei koskettu.

Kuvassa Erik ja Carin (tytär) Bryggman 1950 luvulla

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa