Viikon turkulainen Ellen Svinhufvud

Oikken turkulaine maan äiti
Liian harvoin muistutetaan, että Suomen kolmannen presidentti Per Erik Svinhufvudin puoliso Ellen oli oikken turkulaine. Alma Ellen Timgren kirjoitti upealla käsialallaan puhtaaksi asiakirjoja Turun hovioikeudessa 1880-luvulla. Kun oikeuteen tuli asessoriksi Ellenin kaukainen sukulaismies  Per Erik, oli romanssi valmis. Avioliitto solmittiin 1889.  Kun kenraalikuvernööri Bobrikoffin määräyksiä vastaan kapinoinut Per sai potkut hovioikeudesta, joutui Ellen muuttamaan miehensä perässä Helsinkiin. Vuonna 1931 Ellenistä tuli ”maan äiti”, hän oli ensimmäinen presidentin puoliso, josta tuota nimitystä käytettiin. Ellen ei tuolloin ollut mikään hento seinäkukkanen, vaan täysihoitolan pitäjänä ja suurperheen emona karaistunut tahtonainen. Hänen sydäntään lähellä olivat toiminta lottajärjestössä ja Martoissa, käsityöt, posliininmaalaus sekä puutarhan, kasvimaan ja eläinten hoito. Kangaspuut kuljetettiin muuttokuormassa  presidentinlinnaan, niiden paukutus kantautui Sofiankadulle saakka.
 Jo Turussa Ellen tietysti oli tutustunut kahvilakulttuuriin. Hovioikeuden naapuriin perustettiin konditoria, jota veti  J. R. Lehtinen. Lehtisen marengit ja mantelileivokset olivat kuuluisia ja   sametilla, kultavärillä  ja valtavalla peilillä sisustettu kahvila herätti Ellenissä ihailua.  Vähän samaa tyyliä Ellen löysi neljä vuosikymmentä myöhemmin Helsingissä konditoria Stellasta, jonka valikoimaan kuului kakku nimeltä Fragilité. Stellassa keksittiin kysyä lupa käyttää Ellen Svinhufvudin nimeä tuotetta markkinoitaessa.
Näin syntyi paakelssi, joka maistuu vielä Niinistönjenkin kahvikutsuilla.
Vuonna 1984 otetussa kuvassa Ellenin kirjat ovat vielä Turussa

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa