Viikon turkulainen Benito Casagrande

 

Rakkaus muutti Beniton elämän

Omnia vincit amor. Rakkaus voittaa kaiken. Tämän Vergiliuksen säkeen voivat turkulaiset lukea Casagranden talon julkisivusta, sen edustalla sijaitsevan viihtyisän Vähätorin yltä.  Arkkitehti Benito Casagrande on todellinen turkulainen kulttuuripersoona. Hänen kätensä jälki ja kestävät ideansa ovat vaikuttaneet valtavasti Turun ilmeeseen.  Hänen arkkitehdin diplomityönsä oli pohja, jolla Vanhan Suurtorin alue pelastettiin. Ilman Casagrandea Suurtorin paikalla voisi sijaita virastotalo, sitä varten oli jo suunnitelmat olemassa. Hansakorttelin kokonaisuus, jossa liikekeskus ja vanhat rakennukset lyövät kättä, on sekin Casagranden ideoima kokonaisuus. Muita casagrandelaisia monumentteja ovat Data City, BioCity, Tervatorin asunto-alue ja tietysti isän vanhan kaupan paikalla sijaitseva Casagranden talo ja sen perustuksissa oleva Pyhän Hengen kappeli, jonka suojissa lepää menneitä turkulaispolvia. Vähemmän tunnettu fakta on, että Casagrande vaikutti yliopiston valtiollistamiskomitean sihteerinä  siihen, että Turun yliopistot sijoitettiin kampuksena keskelle kaupunkia, ei minnekään lähiöiden taakse.

Turun ja Italian kiinteät yhteydet ovat kunniakonsuli Beniton ansioita, mutta onpa hänellä virolaisyhteyskin, todisteena siitä Saarenmaan kunniakansalaisuus. Italialaisen maahanmuuttajan poika ei saanut arvostettua asemaansa kultalusikassa. Ulkomaalainen sukunimi ja sama etunimi Mussolinin kanssa tekivät yhtä helvettiä, kiusaamisen takia piti yksi luokka lukiota tuplatakin. Sitten Benito tapasi Irman, erosi koulusta, avioitui ja tuli isäksi, kaikki puolentoista vuoden aikana. Rakkaus muutti kaiken ja elämä sai suunnan, Turun onneksi.

Kuva: Benito Casagranden yksityisarkisto

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa