Viikon turkulainen Arje Scheinin

 

Kenraali Scheinin torjui happohyökkäyksen
Xylitol -Jenkkiä  jauhavat nykypolvet eivät välttämättä tiedä, että suussa pyörii turkulainen keksintö. Ksylitolin eli suomalaisittain koivusokerin onnistuivat pyökistä erottamaan saksalaistutkijat jo yli sata vuotta sitten, mutta vasta  vuonna 1970 Turussa hiffattiin, että tuolla sokerilajilla on kariesta ehkäisevä eli hampaiden reikiintymistä pysäyttävä vaikutus. Teho perustuu siihen, että ksylitolilla on kyky pysäyttää ruokailun suussa aiheuttama ns. happohyökkäys,  ksylitoli näet nopeuttaa syljen luontaista korjaamiskykyä.
Maailmanlaajuista huomiota saaneen, mittakaavaltaan suuren ja  ja kymmeniin tuotannollisiin innovaatioihin johtaneen tutkimuksen käynnisti Turun yliopiston hammaslääketieteen kariesopin professoriksi vuonna 1960 tullut Arje Scheininin tutkimusryhmineen. Scheinin tärkein työtoveri hankkeessa  oli toinen uranuurtaja, tohtori  Kauko Mäkinen. Ksylitoli on kiistatta tunnetuin Turun yliopiston synnyttämä tuote.
Arje Scheinin mielenkiinto kohdistui tutkimuksen lisäksi hallintoonkin. Hän toimi  Turun yliopiston rehtorina vuosina 1981-1987.  80-vuotiaana vuonna 2003 kuolleen tiedemiehen poika Martin Scheinin on hänkin edennyt pitkälle akateemisella urallaan. Tohtori Martin Scheinin ei oikeustieteilijänä torju happohyökkäyksiä, mutta puolustaa ihmisoikeuksia monilla kentillä.
Kuva: Turun yliopisto

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa