Hyvi uutissi – Förin laiturit on reerattu

 

Föri kulkee taas, laiturit on reerattu!

Aurajoki jakaa Turun kahteen puoleen eli “täl puol jokke” ja “tois puol jokke”. Föri kuljettaa ihmisiä maksutta joen yli Tervahovinkadun (itäranta) ja Wechterinkujan välillä (länsiranta).

Joen ylitys Förillä kestää noin kaksi minuuttia. Se liikkuu lähtökohtaisesti ympäri vuoden seuraavia aikoja noudattaen:

  • Kesäaikana klo 6.15 – 23.00 (1.5. – Turun päivä)
  • Talviaikana klo 6.15 – 21.00

Faktoja föristä

Föri on lautan virallinen nimi. Nimi tulee joko ruotsin sanoista ”färja” tai englannin ”ferry” eli lautta. Sitä ennen siitä on käytetty virallisissa papereissa nimiä ”Wächtergrändens färja”, ”Aurajoen lautta” tai ”Jokilautta”. Mitään näistä nimistä ei ole koskaan maalattu aluksen kylkeen, mutta nykyään ohjaamon katolla lukee Föri.

Föri on valmistunut vuonna 1903 ja se otettiin käyttöön vuonna 1904. Se onkin Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. Föriin mahtuu kerrallaan maksimissaan 75 matkustajaa.

Kettinkivetoinen Föri toimii sähkömoottoreilla. Virta sähkömoottoreihin tulee akuista, jotka ladataan yöaikaan rantalatausasemassa Förin ollessa laiturissa. Alun perin Förissä oli höyrykone, joka dieselöitiin vuonna 1953. Dieselmoottorit vaihdettiin sähkömoottoreihin vuonna 2017. Föri on rakennettu Turussa Ab Vulcanin telakalla. Modernisoinnin on tehnyt turkulainen Mobimar Oy.

Ohjeet matkustajille

Älä lähre mihenkkäs ennenku föri on kii kaijas ja puami ylhäl.
Älä poistu föriltä ennen kuin se on kiinni laiturissa ja puomi on ylhäällä.
Förbjudet att stiga av färjan innan den lagt till och bommen är upplyft.

Murretekstin käännös: Turkuseura

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa