Viikon Turkulainen – Anni Polva

 

Tiinan äiti kirjoitti työkseen

Anni Polviander, jonka tietysti tunnemme taiteilijanimellä Polva, oli paitsi uskomaton tarinatehdas, myös erittäin merkittävä roolimalli tytöille ja nuorille naisille.  Poikamaisen villi Tiina koetteli niitä ahtaita rajoja, joita perinteisesti oli asetettu naurettavasti  ”heikommaksi” nimitetylle sukupuolelle. Ja sanavalmiita ja rohkeita ovat nekin nuoret naiset, joiden elämästä ja ihastumisista kertovat sodan jälkeisenä niukkana jälleenrakennusaikana syntyneet romanttiset teokset.  Tietysti Annin luoma roolimalli oli tämän päivän silmillä luettuna kovin kesy ja konservatiivinen, mutta omana aikanaan turkulaistuneen hämäläiskirjailijan ote oli raikas, jopa feministinen.
Anni ei lähtenyt kirjailijaksi kutsumuksen ja taiteellisen kunnianhimon pakottamana vaan reilusti työtä ja ansiota etsien. Unto-puolison ollessa rintamalla 1944 kärsi Anni lapsineen suurta pulaa, niin kuin muutkin turkulaiset. Syntyi idea siitä, että mahtaisiko joku kustantaja ostaa julkaistavaksi kertomuksia, siitä voisi saada lisäansiota.  Yritys onnistui, esikoisteos Rakasta minua hiukan ilmestyi vuonna 1945. Pikku asunnon hetekalla makoillen,  lyijykynällä ruutuvihkoon kirjoittaen syntyi vuosien mittaan yli sata teosta, joita myytiin uskomattomat kolme miljoonaa kappaletta. Ja myydään yhä, varsinkin Tiinoilla on edelleen vankkumaton fanikuntansa.
Painosten kuningatar Anni Polva kuoli 88 -vuotiaana vuonna 2003. Jos haluaa tutustua siihen sitkeään hengissä pysymisen taisteluun, mitä turkulaiset naiset kävivät sodan vuosina Turussa, kannattaa lukea koskettava elämäkerrallinen teos ”Elettiin kotirintamalla”.

 

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa