Viikon turkulainen Alfred Onninen

 

Alfred Onninen, putkimiesten putkimies. Taivassalossa vuonna 1876 syntynyt Alfred Onninen oli yksi niistä self made liikemiehistä, jotka rakensivat kuvaa Turusta kehittyvänä ja kasvavana teollisuuden ja kaupan keskuksena. Vuonna 1913 Onninen teki ratkaisevan päätöksen. Hän työskenteli Tornikatu 1:ssä käynnissä olleella rakennustyömaalla, kun rakentaja joutui vaikeuksiin ja työt pysähtyivät. Onninen otti riskin ja ryhtyi itse vesijohtoalan urakoitsijaksi.

Liiketoiminta laajeni asennustoiminnasta LV-tukkukauppaan 1920-luvulla. Vuonna 1927 yhtiörakennetta uudistettiin ja syntyi Vesijohtoliike Onninen Oy. Yhtiö helsinkiläistyi jo 1920 -luvulla, mutta sen turkulaisjuuret muistetaan yhä.

Kun Onninen myytiin Keskolle vuonna 2013, sen liikevaihto tavoitteli kahta miljardia euroa ja yhtiö työllisti lähes 3000 ihmistä. Konsernin toinen osa Onvest Oy jatkoi kiinteistö- sijoitus ja terästukkurialalla. Vuonna 2018 Onvestin liiketoiminta jakaantui kahdeksi yhtiöksi. Niistä toista, Conficap Oy:tä,  johtaa Suomen toinen naispuolinen vuorineuvos Irja Ketosen jälkeen, Maarit Toivanen. Maarit on Alfred Onnisen tyttärentytär.  Isoisä Alfred tyytyi kauppaneuvoksen arvonimeen, joka hänelle myönnettiin vuonna 1948.

Tornikatu 1:n talo Turun taidemuseon kupeessa on edelleen erinomaisessa kunnossa. Putkitöitä myöten.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa