Viikon Turku-veistos, Itsenäisyyden kivi

ANTTI LOUHISTO: ITSENÄISYYDEN KIVI

  • 1977
  • punagraniitti
  • Itäinen Rantakatu, Samppalinnan mäen kupeessa

Kuvanveistäjä Antti Louhiston (1918–1989) Itsenäisyyden kivi on kotimaisesta graniitista veistetty obeliski, yhdestä kivestä valmistettu ylöspäin kapeneva veistos jota koristaa Suomen valtiollinen tunnus, pronssinen leijona.

Louhisto käytti veistoksissaan usein graniittia ja puuta.

Veistoksen paljastustilaisuudessa puheen piti professori Paavo Kallio, joka vertasi tätä miljardien vuosien ikäistä graniittijärkälettä Suomen yhtenäiseen kansaan, jota ei murra mikään. Veistoksen etupuolella on teksti ”Itsenäisyys 1917” ja takana  ”Pienen maan suurin voima on yksimielisyys. Puhtain asein puhtaan asian puolesta”. Veistos on Turun Seudun joukko-osastokiltojen lahjoitus Turun kaupungille Suomen itsenäisyyden 60-vuotisjuhlien yhteydessä 6.12.1977.

Kaupungin puolesta muistomerkin otti vastaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Löyttyniemi, joka totesi muistomerkin olevan karu mutta puhutteleva, juuri kuten Suomen kansan perusluonnekin on.

Lähde: Turku.fi, Wikipedia

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa