Uudet jätehuoltomääräykset voimaan kesäkuussa

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on päättänyt uusista, koko toimialuetta koskevista jätehuoltomääräyksistä. Määräykset tulevat voimaan 1.6.2017 ja koskevat Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun kuntia ja kaupunkeja.

Hyötyjätteiden lajitteluvelvollisuus kiinteistöillä muuttuu siirtymäajan jälkeen 1.6.2018 mennessä. Tällöin taajama-alueiden asuinkiinteistöillä syntyvät metallijätteet on kerättävä omiin astioihin, jos huoneistoja on vähintään neljä. Biojäte ja pakkauslasi ovat kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 10. Muovipakkausten keräys kiinteistöillä alkaa uutena. Muovipakkaukset, samoin kuin kartonkipakkaukset, on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 20. Keräysvelvoitteet koskevat ainoastaan taajama-alueita, koska tarkoituksena on se, että jätejakeiden hyötykäytöllä saavutetaan enemmän vältettyjä kasvihuonekaasupäästöjä kuin keräyksestä ja käsittelystä aiheutuu.

Salon seudulla aiemmin sekajätteeksi nimitettyä jätelajia kutsutaan vastaisuudessa polttokelpoiseksi jätteeksi, kuten Turun seudulla. Polttokelpoisen jätteen jäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli pidentyy 8 viikosta 12 viikkoon, jos kiinteistöllä syntyvä biojäte kerätään erilleen tai kompostoidaan kiinteistöllä ja hyötyjätteet viedään kierrätyspisteeseen tai erilliskerätään kiinteistöllä. Tyhjennysväliä pidennettiin, sillä muovipakkauksia kierrättäville kotitalouksille kertyy omaan jäteastiaan entistä vähemmän polttokelpoista jätettä.

Jätehuoltomääräyksissä annetaan myös asumisen jätevesien lietesäiliöiden tyhjentämistä ja lietteen käsittelyä koskevia määräyksiä. Kaikkien vakituisten asuntojen ja vapaa-ajan asuntojen, joissa on vesivessa, jätevesien sakokaivot tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa. Jos vapaa-ajan asunnolla syntyy vain pesuvesiä, sakokaivot on tyhjennettävä vähintään joka toinen vuosi.

Jätehuoltomääräyksiä yhtenäistettiin muiltakin osin, sillä aiemmin alueella on ollut voimassa kahdet eri määräykset Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ja Rouskis Oy:n fuusiota edeltävältä ajalta.

Yhteistyössä

Yhteistyökumppaneidemme tiedotteita