Unen vaikutus terveyteen

Unen vaikutus terveyteen

Unen tärkeimmät tehtävät ihmisillä ovat aivojen palautuminen ja sitä kautta vireyden ja kognitiivisten toimintojen ylläpito sekä fyysisen hyvinvoinnin ylläpitäminen. Univaje näyttää heikentävän vastustuskykyämme infektioille. Kasvuhormonia erittyy syvän unen aikana. Univaje vähentää myös tyrotropiinin eli kilpirauhashormonin eritystä. Tyrotropiini vaikuttaa aineenvaihduntaan. Univaje lisää kortisolin eli stressihormonin määrää. Unen puute aiheuttaa sokerinsiedon heikkenemistä ja insuliiniresistenssiä. Lyhyt uni ja lihavuus liittyvät niin aikuisten kuin lastenkin lihavuuteen. Valvominen lisää ruokahalua. Valvonut henkilö haluaa syödä sokerisia ja rasvaisia ruokia. (Härmä, Sallinen, 2004, 48.)

Univajeeseen vaikuttavat tekijät

Univajeen syyt voidaan jakaa riittämättömään aikaan sekä ensisijaiseen ja toissijaiseen unenhäiriintymiseen. Kiire ja unen merkityksen aliarviointi vaikuttavat siihen, että nukutaan liian vähän. Unettomuus ja unenaikaiset hengitystiehäiriöt vaikuttavat ensisijaisesti unen häiriintymiseen. Toissijaisesti vaikuttavat poikkeavat työajat, epäsäännöllinen elämänrytmi, stressi, epäedulliset nukkumisolosuhteet, masentuneisuus, ahdistuneisuus, vaikeat ruumiilliset sairaudet ja kipua aiheuttavat sairaudet. Rentoutuminen vapaa-ajalla auttaa saamaan riittävän ja hyvänlaatuisen unen. (Härmä, Sallinen, 2004, 64-69.)

Unen laatua parantavat säännöllinen päivärytmi, monipuolinen ruokavalio, liikunta ja erityisesti ulkona olo, ystävien tapaaminen. Tee iltatoimistasi rutiineja. Vältä kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista illalla. Runsas juominen illalla aiheuttaa unen katkeamista vessahätään. Tee kevyt iltapala ja vältä raskasta liikuntaa illalla.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa