Tylsää lapsilla? Testaa näitä 11 leikkiä lasten kanssa!

 

Kaikille tulee väistämättä eteen sellaisia päiviä, kun koko perhe vain marisee. ”Mulla ei ole mitään tekemistä!” ”Voinko pelata pädillä?” ”En halua mennä ulos!” Lapset kiistelevät ja nahistelevat keskenään. Aikuisen on vaikea tajuta, miten tämä päivä eroaa edellisestä, jolloin mukulat viihtyivät pihalla kurahommissa tunteja.

 

Joskus lapset kaipaavat tylsyyden voittamiseksi omaa kivaa hetkeä aikuisen kanssa. Mutta mitä mukavaa voisi tehdä yhdessä? Jos tavalliset leikit ja pelit on jo käyty läpi, voit kokeilla näitä.

 

11 leikkiä lapsen kanssa:

1. Ilmapallotennis. Aikuinen ja lapsi ottelevat yhdessä. Keskelle pelialuetta tehdään raja esimerkiksi narulla. Jos ilmapallo osuu lattiaan omalla puolella, vastapelaaja saa pisteen. Kokeilkaa sitäkin, että esimerkiksi vain isovarpaalla, kyynärpäällä tai nenällä saa koskea palloon. Aikuinen antaa lapsen voittaa useammin kuin hävitä.

2. Saippuakuplahommat. Puhaltakaa saippuakuplia ja laskekaa vuorotellen, kuinka monta kuplaa ehditte rikkoa ennen niiden osumista maahan. Joskus on hauska kilpailla siitä, kumpi saa kuljetettua saippuakuplaa puhaltamalla pidemmän matkan.

3. Piilotusleikki. Piilota karkkeja tai muita kivoja pieniä esineitä huoneeseen. Anna lapsen etsiä esineet. Voit vinkata, mihin suuntaan lapsen pitää mennä, sanomalla ”kylmenee” tai ”kuumenee”.

4. Piirrä ja arvaa –leikki. Toinen piirtää kuvaa ja toinen yrittää arvata, mitä kuva esittää. Voitte myös tehdä niin, että toinen aloittaa piirtämään kuvaa ja toinen jatkaa sitä omalla vuorollaan mielensä mukaan.

5. Satuhieronta. Kerro pieni tarina ja hiero samalla lastasi tarinan elementtien avulla. Esimerkiksi ”hiekka” voi olla sormien naputtelua lapsen selkään. Voit myös kirjoittaa lapsen selkään vaikkapa numeroita, kirjaimia tai piirtää tuttuja kuvioita. Anna lapsen arvata, mitä piirsit.

6. Taikaleipomukset. Tee taikataikinaa jauhoista, suolasta ja vedestä. Leipokaa kuvioita, paistakaa ne ja maalatkaa haluamallanne tavalla.

7. Hassukävely. Kumpi keksii hassumman tavan liikkua? Entä osaatteko matkia toisianne?

8. Piknik. Anna lapsen järjestää piknik vaikkapa parvekkeella tai olohuoneen lattialla. Voit valmistaa lapselle vaikkapa pikkuisia voileipiä pilkkomalla leipäpalan useaan osaan tai tehdä piparkakkumuotin avulla kurkusta, juustosta ja porkkanasta hauskoja kuvioita.

9. Aikuisleikki. Anna lapsen kokeilla vaatteitasi, kenkiäsi ja asusteitasi. Hetken kruunaa, jos lapsi saa kokeilla meikkejä, hiusgeeliä tai lakkaatte vaikkapa hänen kyntensä. Joskus kasvomaalausten tekeminen voi olla tosi hauskaa yhdessä.

10. Tunnistustehtävä. Piilota muovipussiin joitakin pienehköjä kodinesineitä. Anna lapsen yrittää tunnistaa sokkona kokeilemalla, mikä esine on kyseessä.

11. Maistamisrohkeusleikki. Laita pieniin kuppeihin erilaisia ruoka-aineksia, kuten rusinoita, pähkinöitä, kuivaa spagettia, vihannespaloja tai mausteita ja numeroi astiat. Anna lapsen heittää nopalla, mitä ruokaa hänen pitäisi haistaa ja maistaa. Rohkeudesta voisi palkita esimerkiksi pienen herkkupalan avulla.

Kirjoittaja: Riikka Riihonen, LT, lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri; Väestöliitto ry, Vanhemmuuskeskus
Lähde: M. Jernberg (2003) Theraplay – vuorovaikutusterapian käsikirja. Psykologien kustannus Oy.

Julkaistu .(Yle)

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa